Wat als je je eerste liefde niet kunt vergeten?

Relaties door Kristie
Natuurlijk zullen we ons allereerste liefje altijd herinneren. Alleen groei je op een gegeven moment uit elkaar en is het wellicht tijd om verder te gaan. Alleen lukt dat niet bij jou… Wat als je hem écht niet kunt vergeten?

Je eerste liefde blijft toch altijd speciaal. Je eerste zoen, je eerste keer seks, je eerste schoonfamilie… Veel vrouwen kunnen dit na een verbroken relatie een plaatsje geven en nemen genoegen met een leerzame ervaring en een mooie herinnering aan hun ex. Maar andere vrouwen zijn nog dagelijks bezig met hun ex en dit beheert dan ook min of meer (een deel van) hun leven… 


Heftige emoties
Maar hoe komt het toch dat het vaak zo lang duurt om over een eerste liefde heen te komen? Volgens Drs. R.E. Klein, psychologe bij Max Ernst GGZ heeft dit vooral te maken met het feit dat dit de eerste keer is dat je dergelijke hevige gevoelens ervaart van intense blijdschap (verliefdheid) of juist intens verdriet (liefdesverdriet): "Je eerste liefde of eerste verliefdheid kan je erg lang bij blijven of zelfs achtervolgen. Wanneer er heftige emoties worden ervaren, erg positief of erg negatief, slaat het brein dit extra goed op in het geheugensysteem. Dit maakt vervolgens dat je je het nog langdurig en zelfs levendig zult herinneren." 

Ervaringsdeskundigen
Zo ook bij Annika (28). “Mijn eerste, echte liefde is nog steeds een gevoelig onderwerp voor mij. Ik praat er liever niet met iemand over, en al helemaal niet met mijn huidige vriend. Ik ben hartstikke gelukkig nu hoor, maar de herinnering aan mijn ex blijft op de een of andere manier best lastig… Ik heb toentertijd ook erg veel (heul veel) liefdesverdriet gehad en herinner het me nog alsof het gisteren was. Maar wat eigenlijk het allerergst is, is dat ik nog vaak over hem droom. En met vaak bedoel ik echt elke week ongeveer. Ik heb geen idee waar dit vandaan komt, maar ik weet wel dat ik hierdoor onbewust nog te vaak met mijn ex bezig ben. Wellicht omdat we met ruzie uit elkaar zijn gegaan en het nooit goed afgesloten is. Ook ben ik bang dat mijn vriend iets in de gaten krijgt als ik bijvoorbeeld praat in mijn slaap… Ik zou hem hiermee echt niet willen kwetsen."
 

Dromen over je ex is een van de manieren waaruit blijkt dat je nog (te veel) met je ex bezig bent, maar dit kan zich ook op een andere manier uiten. Zoals bij Merel (27): “Ik merk vooral dat ik heel vaak vergelijk. Dat wil zeggen, ik vergelijk mijn huidige vriend met mijn ex. Hoewel het al jaren geleden is dat we een punt achter onze relatie zetten, herinner ik me alles wat hij deed of zei nog erg goed. Hij zal altijd bijzonder blijven. Natuurlijk wil ik mijn huidige vriend daar niet de dupe van maken. Ik merk gewoon dat ik vaak, bewust of onbewust, bepaalde handelingen van mijn vriend met mijn ex vergelijk. Dat zijn kleine dingen hoor, maar het gaat om het principe. Soms mis ik bijvoorbeeld net even een aanraking of knuffel op het goede moment. Mijn ex deed dit altijd precies op de goede manier. Dat klinkt misschien stom, maar zo voel ik het wel. Mijn huidige vriend doet alles gewoon op een andere manier en ik geef het niet graag toe, maar ik heb moeite om dat te accepteren.”

Het kan natuurlijk ook gewoon zijn dat je weer naar je ex verlangt en hem eigenlijk gewoon nog echt mist. Hier kan Claire (21) over meepraten. “Mijn allereerste vriendje heeft mij echt uit de put geholpen. Ik was een aantal jaren geleden erg onzeker, een grijs muisje. Maar hij zorgde ervoor dat ik mezelf weer helemaal terug vond. Misschien is het daarom dat ik hem zo mis. Hij maakte me altijd vrolijk, wist me op te beuren en stond altijd voor me klaar. Ik heb een tijdje een andere vriend gehad, maar dit liep niet zoals ik had gewild, en daarom heb ik besloten een punt achter deze relatie te zetten. Ik denk zelfs dat het gemis van mijn ex hierbij wel een rol gespeeld  heeft, maar dit durf ik niet toe te geven aan vrienden of familie. Ik wil hem namelijk vergeten en doorgaan. Hij is namelijk wél doorgegaan met zijn leven en hij heeft al weer een hele tijd een nieuwe vriendin…”
 

Tips
Maar wat kun je doen als je maar geen 'closure' krijgt met betrekking tot je eerste liefde? Het kan soms helpen om een brief te schrijven aan je eerste geliefde - die je al dan niet verstuurt - volgens psychologe Klein. "Dit is dan een persoonlijke brief, waarin je schrijft naar je ex, alsof hij de brief zal lezen. Wat je in deze brief kunt zetten is wat je fijn vond aan je eerste liefde en aan de relatie en ook wat je minder fijn vond. Mogelijk kun je er nog dingen in zeggen, die je niet meer tegen je ex kon zeggen toen het (plotseling of door ruzie) uitging. Het kan belangrijk zijn om zo’n periode op een dergelijke manier af te sluiten voor jezelf. Zeker wanneer je nog regelmatig droomt over je ex-partner, dan is dit een teken dat je een en ander nog in onvoldoende mate hebt verwerkt en of losgelaten. Juist dan kan een brief een belangrijke stap richting verwerken en loslaten zijn."

Heb jij er problemen mee (gehad) om je eerste liefde te vergeten? Hoe ga jij hiermee om?