Een slechte adem wanneer je wakker wordt: hoe komt dat?

Sport & gezondheid door Miranda

Het lijkt alleen in films te gebeuren: de perfecte wakeup kiss. Want laten we even eerlijk zijn... meestal is de ochtendkus verreweg van perfect. Die muffe ochtendlucht kan jouw 'good vibe' aardig verpesten. Het zorgt ervoor dat we het liefst niet te dichtbij komen of we glippen zelfs uit bed om eerst onze tanden te poetsen. Maar hoe kan het dat je adem zo ruikt? Wij zochten het voor je uit.

Lees ook: Kom je extra aan als je na 8 uur eet?

Bacteriën

Een slechte ochtendadem betekent meestal dat er een gebrek aan speekselproductie is terwijl je slaapt. Speeksel verwijdert normaal gesproken de bacteriën die jou opzadelen met die vervelende geur. Dat betekent dat in de nacht, wanneer we niet genoeg speeksel produceren, de geurende bacteriën zich vermenigvuldigen. Dus hoe droger je mond is, des te groter de kans op een vervelende adem in de ochtend.

Droge mond

Maar hoe kan je mond zo droog worden? Het verschilt een beetje per persoon, maar vaak is het zo dat ademen door je mond, snurken en het gebruik van medicijnen ervoor zorgt dat jij een droge mond krijgt.

Gezondheid

In de meeste gevallen is de ochtendadem geen groot probleem (behalve voor die wakeup kiss), maar in sommige situaties kan er sprake zijn van een gezondheidsprobleem. Zo kan een slechte adem vaak het eerste teken van een tandvleesaandoening, hartaandoening of een beroerte zijn. Ondanks dat dit vaak niet het geval is, is het verstandig om bij twijfel naar de dokter te gaan.

Oplossing

Nu we weten hoe die ochtendadem ontstaat, volgt de volgende vraag: hoe komen we er vanaf? Om deze vraag te beantwoorden hebben wij wat trucjes voor je op een rijtje gezet:

- Poets je tanden voorzichtig, zorg dat er geen tandvlees kapot gaat

- Zorg ervoor dat je altijd twee tot drie minuten je tanden poetst

- Probeer voordat je naar bed gaat altijd even te flossen (resten van voedsel zijn een feestje voor bacteriën)

- Gebruik een alcoholvrije mondwater

- Gebruik een tongschraper (meer dan de helft van de slecht ademende bacteriën groeit op de tong)

- Zorg ervoor dat je vrij bent van tandvleesproblemen, abces en holtes door regelmatig de tandarts te bezoeken

 

De ochtendadem kan dus zeker irritant zijn, maar gelukkig kunnen we er wel iets aan doen! Op naar die perfecte wakeup kiss! X

Lees ook: Diarree na het drinken van alcohol: hoe komt dat?