Poets jij je tanden met plastic?

Sport & gezondheid door Michelle

Gezondheid was nog nooit zo'n belangrijk onderwerp als nu. We letten op ons voedingspatroon, missen de sportschool zelfs en doen allerlei andere dingen om zo gezond en fit mogelijk te blijven. Maar heb jij wel eens stilgestaan bij wat er ongemerkt jouw lichaam insluipt?

Microplastics, je hebt er vast wel eens van gehoord maar misschien niet over nagedacht dat jij ook nog op dit moment zeer waarschijnlijk allerlei kleine plasticdeeltjes binnenkrijgt - best een eng idee als het tot je doordringt. Microplastics - bijvoorbeeld in de vorm van microbeads - worden in de cosmeticawereld onder andere gebruikt om oppervlaktes te scrubben, exfoliëren en peelen. Dit betekent dat je het terug kunt vinden in body scrubs maar ook in tandpasta.

Concerns als Unilever hebben iets minder dan 10 jaar geleden deze plastic bolletjes met een maximale grootte van 5 mm verbannen uit hun producten maar dit betekent helaas niet dat microplastics helemaal verdwenen zijn. Sterker nog: de kans is groot dat de tandpasta die jij elke dag gebruikt microplastics bevat. Beat The Microbread deed onderzoek naar het gebruik van microplastics in mondverzorgingsproducten zoals tandpasta en mondspoelingen en concludeerde dat meer dan de helft van de producten microplastics bevat - yes, ook bij de merken die je in Nederland bij de supermarkt of de drogist koopt (check hier even hoe jouw mondverzorgingsproduct scoort). Belachelijk en een super eng idee dat deze deeltjes in je lichaam én de natuur terechtkomen. Vooral omdat het heel slecht afbreekbaar is.

Gelukkig kan het ook anders. Het Nederlandse merk Smyle maakt tandpastatabletten die jouw tanden perfect schoonmaken zonder microplastics te gebruiken. De tabletten bevatten alle nodige ingrediënten maar zijn vrij van gluten, SLS, kleurstoffen en conserveermiddelen. Handig: je kunt kiezen of je een variant wilt mét of zonder fluoride. Om het helemaal goed aan te pakken, zijn er glazen flesjes om de tabletten in te bewaren en is de refill verpakt in recyclebare papieren sachets. Wil je Smyle tandpastatabletten zelf proberen? Klik dan hier voor meer informatie. Met de code 'ze15' krijg je nu 15 procent korting!