Haarverf van de drogist: zo krijg je wél een mooi resultaat

Haar door Laura D

Het duurt nog eventjes voordat de kappers opengaan, unfortunately. Als je uitgekeken bent op je coupe, snappen we dat je handen jeuken om zelf te verven. Dan zit er maar één ding op: verf uit een pakje. Hoewel de meeste kappers dit afraden, kun je met de juiste tips toch een mooi resultaat krijgen.

Lees ook: Zelf je haar knippen zonder gestuntel

De perfecte kleur

We raden je aan om maximaal twee tinten lichter of donkerdan dan je natuurlijke haarkleur te kiezen. Wil je een grote make-over? Kijk dan goed naar welke kleur met jouw huidskleur en stijl matcht. Zoek bijvoorbeeld online naar kleurtips, of vraag online advies aan een kapper.

Als je je donkere haar lichter gaat verven, doe dat dan op nooit eerder (donker) geverfd haar. Anders moet je het eerst bleken. Als je dat niet doet zal je haar een rare ondertoon krijgen die je er moeilijk weer uit krijgt. Weet je niet helemaal zeker hoe je haar op de verf reageert? Verf dan een dag van tevoren je een klein strookje van je haar. Zo kun je meteen zien wat je uiteindelijke kleur wordt als je je hele haar verft.

Let ook op: Als je heel dik of heel lang haar hebt (of allebei), koop dan minstens twee pakjes. Je wil namelijk zo veel mogelijk verf in je haar kunnen verdelen. Als je niet genoeg hebt zullen bepaalde delen de verf minder goed pakken. Dan krijg je dus rare kleurverschillen in je haar, en dat wil je natuurlijk niet.

Hoe bereid je je haar voor?

Doe de dag van tevoren een allergietest. De instructies hiervoor staan in de gebruiksaanwijzing van de haarverfverpakking. Zo weet je zeker dat je geen allergische reacties zal krijgen als de verf eenmaal helemaal in je haar zit.

Als je na 24 uur geen allergische reacties hebt, kun je je haren gaan verven. Let op: was je haar niet van tevoren! Het liefst zelfs een paar dagen voor de haarkleuring niet. Het maakt niet uit of je droogshampoo of andere producten in je haar hebt, de verf 'bijt' daar gewoon doorheen. Maak je haar helemaal droog. Zorg dat je haar klitvrij is, zodat de verf overal goed pakt. 

Maak vier secties

Verdeel je haar in vier secties: maak een middenscheiding, zodat je haar in twee delen is verdeeld en maak daarvan een voor- en achtersectie. Lees goed de instructies van de haarkleuring voordat je begint. Begin eerst bij de achterste secties van je haar. Gebruik en kam om er zeker van te zijn dat alles goed verdeeld is en werk per sectie. 

Smeer bij je haarlijn en rondom je oren vaseline, om verfvlekken op je gezicht te voorkomen. Draag tijdens het verven de bijgeleverde handschoenen.

Eerst de punten

Hoewel de gebruiksaanwijzing zegt dat je bij je punten moet beginnen, geven meerdere haarexperts een andere werkwijze. Begin niet met verven bij je wortels, maar juist bij het midden van je haar richting je punten. Why? Onze hoofdhuid is warm, en door deze hitte ontwikkelt de verf veel sneller. Hierdoor kan je dus een andere kleur wortels krijgen dan de rest van je haar, en vaak niet op de goede manier. Begin met blonderen op de meest donkere delen van je haar, aangezien deze dan in verhouding dezelfde kleur worden. Gebruik zo veel mogelijk verf en verdeel het gelijkmatig over je haar. 

Een uitzondering is als je je uitgroei wil verven: begin dan wel eerst op je wortels.

Klaar met verven?

Zet pas een timer nadat alles helemaal geverfd is. Verf uit een pakje werkt uit na de aangegeven tijd op de verpakking staat. Dus wees niet bang dat de kleur ineens donkerder of lichter wordt als je het langer laat zitten. Voor het beste effect kun je kapsel inpakken met huishoudfolie, zodat de verf niet opdroogt en de hitte van je hoofdhuid goed wordt verdeeld.

Uitspoelen

Aangezien je aan de achterkant bent begonnen met verven, kun je dus ook na het intrekken het beste deze secties als eerste losmaken. Spoel alles af met lauwwarm (niet koud!) water. Bescherm je handen (zeker bij heel donkere of felle verf) en trek de handschoenen aan. Spoel het uit tot het water in je douche of badkuip transparant is. Trek dan je handschoenen weer uit en gebruik de nabehandeling uit de verpakking. Laat deze intrekken en spoel weer goed uit. Zorg er bij het uitspoelen voor dat je je hoofdhuid niet scrubt, maar alleen zachtjes masseert met je vingertoppen. Je hoofdhuid heeft door de verf al genoeg te verduren.

Toch niet de juiste kleur?

Ben je nou niet blij met de kleur? Met een toner kun je de haartint een beetje finetunen. Een toner zorgt ervoor dat de ondertoon in je haar wordt aangepast. Gebruik geen permanente verf in een kleur die erop lijkt, maar koop (online) een toner. Paarse en zilver shampoo is ook geen toner, deze kan je wel gebruiken om de gelige gloed uit je haar te houden. Kijk goed welke toner goed is voor de kleur die jij wil bereiken, dat is vaak de tegengestelde kleur in het kleurwiel. Blauw camoufleert oranje en paars camoufleert geel bijvoorbeeld.

Wil je je haar juist lichter hebben? Laat je haar dan even rusten, verzorg het goed door bijvoorbeeld een serum of een haarmasker te gebruiken en ga dan (als je haar weer een beetje healthy aanvoelt) voor een nieuwe ronde. Als je de kleur echt verschrikkelijk vindt kan het de dag erna al, maar wacht het liefst 6 tot 8 weken totdat je haar weer is hersteld. 

Goed verzorgen

Als je helemaal tevreden bent met je nieuwe haarkleur, is het verfproces klaar. Gebruik vanaf nu speciale haarverzorging voor gekleurd haar om de kleur zo lang mogelijk te behouden. Verven maakt je haren droger, dus gebruik daarnaast een haarmasker om je haar te herstellen. 

Als je hitte op je haar gebruikt (door bijvoorbeeld föhnen en stijlen) is het goed om eerst je haar te sprayen met een goede heat protection spray. Haarverf zorgt er namelijk voor dat je haar uitdroogt en hitte kan het nog meer uitdrogen. Wees dus een beetje lief voor je haar!

 

Lees ook: Zo verzorg je je steile haar goed tijdens de lockdown