Lifestyle / De maatschappij
De maatschappij

Rutte doet dringende oproep: 'Houd je toch aan de avondklok'

Vanochtend kwam het schokkende nieuws uit Den Haag dat de avondklok misschien verdwijnt. De rechtbank van Den Haag besloot dat de avondklok per direct moet worden opgeheven. De protestgroep Viruswaarheid had een zaak tegen de avondklok aangespannen en heeft gelijk gekregen. De Staat liet weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Zojuist hebben minister-president Rutte en minister van Justitie Grapperhaus een verklaring gegeven.

avondklok

Lees ook: Rechtbank besluit: 'Avondklok moet per direct worden opgeheven'

Avondklok behouden

De uitspraak van de rechtbank in Den Haag houdt in dat de opheffing van de avondklok per direct ingaat. De Staat gaat in hoger beroep en heeft een verzoek ingediend bij de rechter om de avondklok toch te verlengen tot de definitieve uitspraak van het hoger beroep. De zaak over het opschorten vindt vanmiddag om 16.00 uur plaats.

Dringende oproep van Rutte

Mark Rutte liet in de persconferentie om 14:00 weten dat het "opschorten van de maatregel direct een ernstig gevolg zou hebben voor het bestrijden van het coronavirus", vertelt hij in de persco.

"Ik roep iedereen op met klem om zich aan de avondklok te houden, in ieder geval tot er wel duidelijkheid is. We moeten onze sociale contacten zoveel mogelijk beperken. Doe dat voor jezelf en ook voor elkaar."

Grapperhaus, minister van Justitie, liet weten dat het kabinet bezig is met een spoedwet om de avondklok te kunnen handhaven. "We gaan niet in beroep vanwege interessante juridische discussie, maar omdat we de maatregel echt nodig vinden."

Volg de liveblog op nos.nl voor het actuele nieuws.

Lees ook: 8 uitjes die helemaal coronaproof zijn