Rechtbank besluit: 'Avondklok moet per direct worden opgeheven'

De maatschappij door Ze.nl

Breaking news vanuit Den Haag. De rechtbank heeft besloten dat de avondklok per direct moet worden opgeheven. De protestgroep Viruswaarheid had een zaak tegen de avondklok aangespannen en heeft gelijk gekregen. 

Avondklok opgeheven

De rechtbank van Den Haag heeft bepaald dat de avondklok per direct opgeheven moet worden. Waarom? De avondklok is ingesteld op basis van een noodwet. Dat betekent dat het kabinet regels kan invoeren zonder overleg met de Tweede en Eerste Kamer. Volgens de rechtbank was er echter geen sprake van een noodsituatie, zoals bij een dijkdoorbraak. "Een verstrekkende maatregel op basis van een noodwet mag slechts gegeven worden als zich daadwerkelijk een acute noodsituatie voordoet, die bovendien niet met andere minder vergaande middelen is op te lossen."

De maatregel maakt "een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer" volgens de voorzieningenrechter in Den Haag. Daarnaast beperkte de avondklok "onder meer het recht op vrijheid van vergadering en betoging".

En nu?

Minister Grapperhaus van Justitie laat weten de uitspraak van de rechtbank te bestuderen. Het is nog onduidelijk wat de directe gevolgen zijn. Het opheffen van de avondklok kan niet worden uitgesteld door het aanvragen van hoger beroep. 

En hoe zit het dan met de boetes? Sinds de avondklok is ingesteld op zaterdag 23 januari zijn er meer dan 20.000 boetes uitgedeeld door de politie. Het is nog niet bekend of deze boetes worden kwijtgescholden. 

Mark Rutte heeft nog niet gereageerd op de uitspraak van de rechtbank. Geert Wilders heeft een spoeddebat aangevraagd. Volg het actuele nieuws rondom de avondklok op nos.nl.

Reacties

De hilarische instekers over de opheffing van de avondklok stromen binnen...

Lees ook: 8 uitjes die helemaal coronaproof zijn