Avondklok: 9 momenten waarop je na 21:00 wél naar buiten mag

De maatschappij door Laura

Zaterdag gaat de avondklok in. Van 21:00 tot 04:30 mag je niet op straat komen. Oef, dat is even slikken! Alleen met een goede reden mag je je buitenshuis bevinden. Wat mag precies wel en wat niet? We hebben het voor je op een rijtje gezet.

avondklok naar buiten

Wat is een avondklok?

Een avondklok is een maatregel waarbij de overheid burgers tussen bepaalde tijden 'huisarrest' geeft. In dit geval om de besmetting van de zeer besmettelijke Britse variant van het coronavirus te verminderen. De avondklok geldt elke avond van zaterdag tot 9 februari van 21:00 tot 04:30. Het kabinet sluit niet uit de avondklok wordt verlengd, maar doet deze maatregel het liefst als eerst 'in de prullenbak'.

De straten zullen niet helemaal verlaten zijn, onder bepaalde voorwaarden mag je wel naar buiten. Hiervoor heb je een zelf ondergetekende verklaring of een werkgeversverklaring nodig. 

Check op Rijksoverheid.nl de regels omtrent de verklaring.

Avondklok boetes

De boete voor buiten zijn tijdens de avondklok zónder geldige reden telt €95. Een verklaring frauderen is een misdrijf, liet Mark Rutte woensdag weten in de persconferentie. Het is nog niet duidelijk welke straf hierop staat.

1. Hond uitlaten

Pfiew, als Luna of Max hoge nood heeft mag je gelukkig wel een rondje lopen in de buurt. 

2. Werken

Mensen die voor hun werk op pad moeten, zoals agenten, verpleegkundigen, maar ook maaltijdbezorgers mogen de straat op. Wel met een ondertekende werkgeversverklaring. Deze uitzondering geldt natuurlijk niet voor mensen die op een kantoor werken. 

3. Zorgverlening

Zorg jij voor je zieke moeder, kind, tante, buur et cetera? Dan mag je tijdens de avondklok reizen.

4. Uitvaart

Een uitvaart na 21:00? Die hoef je niet te missen, ook jij mag tijdens de avondklok het huis uit.

5. Medische nood

Is er een dierbare of een dier in nood? Bijvoorbeeld bij een ongeluk of een spoedbevalling? Dan heb je een goede verklaring waarom je tijdens de avondklok buiten bent.

6. Gastspreker

De live media moet uiteraard gewoon doorgaan. Als je een gastspreker bent in een programma op bijvoorbeeld live televisie of radio geldt er een uitzondering voor jou.

7. Zitting

Wanneer je op het matje moet komen bij een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftencommissie mag je tijdens de avondklok het huis uit. 

8. Dakloos

Gelukkig is er ook gedacht aan de mensen in Nederland die geen dak boven het hoofd hebben. Wie dak- of thuisloos is en geen gebruik van de maatschappelijke opvang kan of wil maken wordt niet beboet.

9. Belangrijke reis

Moet je vanwege ernstige privéomstandigheden naar het buitenland reizen, dan mag je je tussen 21:00 en 04:30 ook buiten begeven.

 

Lees ook: Dit waren de 30 beste corona-memes van 2020

Bron: NOS