Zo betrek je jouw slechthorende opa of oma bij het kerstdiner

Zo vlak voor de feestdagen zou je zeggen dat iedereen er warmpjes bij zit. Toch blijkt uit onderzoek dat slechthorende ouderen steeds vaker geïsoleerd raken. Nederlanders geven aan slechthorende familieleden sinds hun gehoorproblemen minder sociaal, vermoeider en neerslachtiger te vinden. Het resultaat? De slechthorende opoe wordt niet bij het gesprek betrokken en in sommige gevallen zelfs genegeerd. Specsavers vindt dat iedereen er met kerst warmpjes bij moet zitten, dus óók jouw slechthorende opa of oma! En dat doe je zo:

1. Speel een spelletje hints tussendoor

Bij hints heb je geen woorden nodig, maar wel een gezond verstand. Laat jouw lieve opoe daar nou niets aan mankeren, dus kan hij of zij dit spelletje gewoon meespelen! Plus, het is nog hartstikke leuk ook en houdt de sfeer er lekker in

2. Zet opa of oma naast je jongste nichtje

Het mooie aan jouw jongere nichtje (of neefje natuurlijk) is dat zij de laatste aan tafel is die zit te wachten op een diep gesprek. Wat ze dan wel wil? Tekenen, knuffelen en lekker keten. Laat dan nou net zijn waar jouw slechthorende opa of oma met alle liefde bij kan assisteren. 

3. Print je speech uit

Geeft iemand tijdens het diner een speech? Bijvoorbeeld om terug te blikken op het afgelopen jaar en de familieband aan te halen. Print die speech dan uit en geef het aan je slechthorende opa of oma. Zo betrek je hem of haar erbij en wordt de speech tenminste ook niet onderbroken door een 'wat zegt je?!'

4. Kijk een kerstfilm samen

Is het diner voorbij? Zet gezellig een kerstfilm op voor de hele familie. Installeer je slechthorende opa of oma in het midden van de bank, voorzie hem of haar van een lekker drankje en kruip er gezellig omheen. Het hoofd van de familie mag immers best wel extra in het zonnetje gezet worden tijdens de kerst.

Fijne feestdagen!

Lees ook: Deze 26 kerstfilms staan nu op Netflix 2018

Bron: Onderzoeksbureau Kantar Public