Eenzaam tijdens de lockdown? Met deze nummers kun je bellen

Psyche & spiritualiteit door Sanne

Daar zit je dan, in je woonkamer of aan de keukentafel. Je maakt nog even je laatste werk af en dan is je thuiswerkdag echt voorbij. Wat ga je daarna doen? Je huis heb je al schoongemaakt, je vrienden of familie hebben het druk en je dagelijkse stappendoel is al behaald. Hoewel je het misschien niet durft toe te geven, sinds de coronacrisis bekruipt de eenzaamheid je steeds meer en meer. Een praatje, al is het over de telefoon, kan je helpen.

Lees ook: Zo vecht je tegen de eenzaamheid tijdens de coronacrisis

Eenzaamheid groeit: je bent niet enige

“We zien stress en eenzaamheid als grote en groeiende problemen door alle generaties heen,” zei premier Mark Rutte tijdens zijn laatste toespraak. Dat kunnen wij beamen. Een paar weken thuiswerken en niet zoveel mensen zien behalve je collega’s via een Zoom-call, is in eerste instantie niet zo erg. Misschien wel juist wel lekker, maar het wordt opgegeven moment toch wel erg eenzaam. Wat kun je dan doen? Er zijn enkele telefonische bereikbare hulplijnen opgezet om eenzaamheid tegen te gaan. Ons advies: maak er gebruik van!

De Luisterlijn

De Luisterlijn is de hele dag door bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Het mag over álles gaan, het gaat erom dat jij je verhaal kwijt kunt. Als je meer een schrijver bent dan een prater, kun je ook chatten of e-mailen. Ben jij niet op zoek naar een luisterend oor, maar wil jij die graag zelf zijn, dan kun je vrijwilliger worden bij de Luisterlijn.

De Kindertelefoon

Wanneer je jonger bent dan achttien jaar, kun je terecht bij de Kindertelefoon. De telefoonlijn, 0800-0432, is elke dag bereikbaar van 11:00 tot 21:00 uur. Je mag over alles bellen, maar chatten kan ook! Er is ook een forum waar je ervaringen kunt uitwisselen met leeftijdsgenoten.

via GIPHY

Eenzame jongeren

Eenzaam? Dat zijn alleen ouderen, toch? Nou nee, 69 procent van de jongeren tussen 18 en 24 jaar zegt zich eenzamer te voelen dan voor de coronacrisis, blijkt uit onderzoek van I&O Research. Inmiddels is er een platform, Eenzame Jongeren, gecreëerd waar jongeren informatie kunnen vinden over eenzaamheid, ervaringsverhalen en tips kunnen lezen. Vanaf 2021 start er ook een chatfunctie, waarbij je in gesprek kunt gaan met vrijwilligers die zelf ook ervaring hebben met eenzaamheid. 

Rode Kruis Hulplijn

Wanneer je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig hebt tijdens de coronacrisis, kun je terecht bij de Rode Kruis Hulplijn: 070-4455 888. Deze hulplijn is elke werkdag bereikbaar van 9:00 tot 17:00 uur. Indien je geen Nederlands spreekt, kun je een (voice)-bericht sturen naar de WhatsApp-Hulplijn. Je wordt dan in je eigen taal teruggebeld. Wauw, wat een service.  

Zilverlijn

De Zilverlijn is een beldienst voor wanneer je behoefte hebt aan een praatje of een goed gesprek. Je wordt dan op een vast afgesproken dagdeel in de week gebeld (of tweewekelijks) door één van de getrainde vrijwilligers. Een wekelijks belletje zorgt ervoor dat je je minder eenzaam voelt en bovendien hoef je zelf niet te bellen, wat al een hele drempel op zichzelf is.

via GIPHY

De Ouderen-Infolijn

Maak jij je veel zorgen over de risico’s van het coronavirus en zit je vol vragen, maar ben je niet zo handig met het internet om overal op de hoogte van te zijn? Dan kun je bellen met de Ouderen-Infolijn: 030-3400 600. Dit nummer is bereikbaar op elke werkdag van 9:00 tot 17:00 uur. Op deze manier kun je erachter komen wat wel en wat niet handig is om te doen.

Er is nog meer…

Natuurlijk zijn de bovenstaande hulplijnen niet de enige. Deze telefoonnummers bestaan er ook nog:

  • Alzheimer Telefoon: 0800-5088: voor iedereen die met dementie te maken heeft en een luisterend oor kan gebruiken. Dagelijks bereikbaar van 9:00 tot 13:00 uur.
  • Het Humanistisch Verbond: 020-521 9011. Een lifeline voor levensvragen. Ga in gesprek met een professionele gesprekspartner die je steunt bij je levensvragen. Iedere werkdag bereikbaar van 10:00-12:00 uur.
  • Mantelzorglijn: 030-760 6055. Het telefoonnummer over mantelzorg en het coronavirus. Iedere werkdag bereikbaar van 9:00 tot 16:00 uur.
  • Kanker.nl Infolijn: 0800-022 6622. Een telefoonnummer voor (ex-)kankerpatiënten en hun naasten. Elke werkdag bereikbaar van 12:00-17:00 uur.
  • MIND Korrelatie: 0900-1450. Voor iedereen die kampt met psychische en psychosociale problemen. Elke werkdag bereikbaar van 9:00 tot 18:00 uur.

Lees ook: Selfcare: 5 tips om goed voor jezelf te zorgen