Dertig en single: hip of eenzaam?

Single & daten door Karin
Tegenwoordig lijkt het met series en films als Cougar Town en Sex and the City heel erg hip om als dertiger single te zijn. Leuke feestjes, de ene na de andere fling en veel vrijheid: moeten we met z?n allen single worden of ..?

Single zijn is hip, ook als je al ver in de dertig bent. Of misschien wel júist als je al ver in de dertig bent. Want dan kun je lekker 'cougaren' waardoor je kunt laten zien hoe hip je nog eigenlijk bent. Ergens is het ook niet zo raar dat single zijn tegenwoordig fabulous is; er zijn op dit moment namelijk meer dan 2,5 miljoen singles in Nederland volgens singlessite.nl. En dit gaat alleen maar nog meer toenemen als we de onderzoekers mogen geloven. In Amsterdam is zelfs 40% van de inwoners tussen de 25 en 40 jaar alleenstaand. Geen wonder dat we met z?n allen proberen het single bestaan hip te maken!


Maar Miron (32) vindt het allemaal niet zo hip and happening dat single leven. ?Ik mag dan wel in een stad wonen, een leuke baan hebben en een leuk huis: zo leuk is mijn single leven niet. Sterker nog: ik heb twee katten omdat ik me anders af en toe verdomd eenzaam kan voelen alleen thuis. Doordeweeks gaat het allemaal nog wel en vermaak ik me prima op mijn werk en thuis of bij een vriendin als ik daar ga eten. Maar af en toe is het lastig om in het weekend meiden te vinden die ook single zijn en mee uit willen gaan. En wat dacht je van de zondagen: al m?n bezette vriendinnen gaan lekker met hun vriend of man in huis cocoonen en peinzen er niet over om op zondag met mij de hort op te gaan. En dat snap ik ook best. Maar als ik heel de zondag alleen thuis zit, voel ik me alles behalve Sex and the City? Maarja, ik weiger om te settelen for less.?


Volgens Drs. R.E. Klein, psychologe bij Max Ernst GGZ zijn er verschillende oorzaken voor het hoge aantal singles tegenwoordig. "Allereerst zijn er enkele psychologische oorzaken. Zo is onze maatschappij steeds meer gericht op keuzevrijheid. Dit leidt er toe dat mensen zich meer openstellen voor andere keuzes, soms minder tevreden zijn met hun partnerkeuze en zich vrijer voelen om van keuze te veranderen. Ook extreem hoge eisen stellen aan de partner is een oorzaak voor het hoge aantal alleenstaanden. Daarnaast is er een economische oorzaak, in die zin dat er meer financiële zekerheid en onafhankelijkheid is voor vrouwen. Veel vrouwen zijn door scholing en werk niet langer financieel afhankelijk van de inkomsten van hun man. Ook is er een trend zichtbaar van individualisering, waarbij men minder gericht is op de groep en meer op het individu. Dit maakt dat mensen sneller een keuze maken voor zichzelf, in plaats van voor de relatie of het gezin. Tot slot zijn er sociologische oorzaken te noemen, bijvoorbeeld het feit dat er in de huidige maatschappij meer diverse relatievormen geaccepteerd zijn."


Maar waar Miron niet echt van haar vrijgezellenleven geniet, voelt Kate (35) zich een echte begeerde vrijgezel sinds het een paar jaar geleden is uitgegaan met haar toenmalige vriend. ?Ik heb de afgelopen jaren echt een Sex and the City-leventje geleefd. Ik kan er zo een boek over schrijven. Vaak ook met jongere mannen wat ook niet verkeerd is voor mijn ego. Ik ben blij dat ik deze fase in mijn leven mee mag maken; dat ik niet alleen maar weet hoe het is om een relatie te hebben. Ik weet nu ook dat ik het best alleen kan en hoe het is om zelfstandig te zijn. Alleen moet ik wel zeggen dat nu mijn beste vriendinnetje sinds kort weer een vriend heeft ik het ineens allemaal een stuk minder leuk vind om vrijgezel te zijn??

Volgens psychologe Klein is het verstandig voor vrijgezelle dertigers om met name de extreem hoge eisen die zij vooraf stellen aan hun toekomstige partner, te verlagen. "Het is veel raadzamer om je meer open te stellen voor allerlei soorten mannen. Stel vragen en leer de ander kennen, ook al voldoet hij niet direct aan de eisenlijst. Op die manier leer je sowieso nieuwe mensen kennen - kennissen of vrienden - en mogelijk zelfs je nieuwe liefde (die vervolgens aan veel eisen voldoet, op bijvoorbeeld haarkleur na).
Daarnaast is het zaak om niet op te zoek te gaan naar 'de ware'. Probeer nieuwe dingen uit, kom uit je vertrouwde comfort zone. Ga een nieuwe sport doen, neem een hond, ga op dansles of word lid van een vereniging. Ontmoet zo ook nieuwe mensen en mogelijk zit die ene, die speciale, erbij."

Lees ook onze vorige achtergrondverhalen!