Sarah Turney gebruikte TikTok om de moordenaar van haar zus op te pakken

De maatschappij door Jeanine

Trok jij je wenkbrauwen op bij het lezen van de titel? Snappen we heel goed, maar het is echt waar. Wat de 31-jarige Sarah Turney voor elkaar heeft gekregen, is op zijn zachts gezegd bijzonder te noemen. Na een jarenlange strijd met én tegen de politie, is het haar eindelijk gelukt om iemand op te laten pakken. De verdachte in kwestie is niemand minder dan haar 71-jarige vader Michael Roy Turney.

Justice for Alissa

Lees ook: Zo liep seizoen 2 van You af volgens het boek

Verdwenen

Alissa Turney was drie jaar oud toen haar moeder Barbara trouwde met Michael. Hij adopteerde Alissa en na enkele jaren werd Sarah geboren. Nadat hun moeder overleed aan kanker, bleven de zusjes achter met hun (stief)vader. Alissa verdween in 2001 op 17-jarige leeftijd. Michael en Alissa zouden samen ergens hebben geluncht en ruzie hebben gehad. Eenmaal thuis zou ze naar haar kamer zijn gestormd. Michael haalde Sarah op van school, maar kreeg Alissa niet te pakken aan de telefoon. Thuis bleek Alissa niet op haar kamer te zijn. Haar rugzak was leeggegooid, haar telefoon lag in haar nachtkastje en er lag een brief waarin Alissa zei dat ze was weggelopen naar hun tante in Californië. Ze had diezelfde dag nog gezegd ‘s avonds plannen te hebben en ook haar vrienden beaamden dat. Die avond gaf Michael bij de politie aan dat het meisje was weggelopen, maar dat hij wist waar ze was. Hij claimde later zelfs dat ze hem zou hebben gebeld en de schuld had gegeven, dat ze vanwege hem was weggelopen. De politie hield daarom voet bij stuk en ging er jarenlang vanuit dat ze vrijwillig weg was gegaan.

Toch een onderzoek

Zeven jaar later, in 2008, nam de politie opeens contact op met Sarah. Ze vertelden dat haar vader haar zus vrijwel haar hele leven lang had gemolesteerd en dat ze nog een zus had waar ze niets van af wist. De grootste shock: ze verdachten haar vader er nu van dat hij Alissa zou hebben vermoord.

Pijpbommen

Op hetzelfde moment dat ze deze berg aan informatie over zich heen kreeg, was de politie in Michaels huis op zoek naar bewijs tegen hem. Daar vonden ze echter heel wat anders: Michael bleek welgeteld 26 pijpbommen te bezitten, die hij eerder in zee had gevonden. Twee jaar na de vondst pleitte hij schuldig voor het bezit van de bommen. Hij werd hiervoor opgepakt en heeft een gevangenisstraf van zeven jaar uitgezeten. De politie verzekerde Sarah ervan dat ze hem, zodra hij uit de gevangenis kwam, zouden arresteren voor de moord op Alissa. Uiteraard liep dit niet zoals gepland. Sarah moest zelf maar de media opzoeken om de zaak aan het licht te brengen, vond de politie.

Social media

Dat deed ze – en hoe. Ze maakte een speciaal Instagramaccount, richtte een Facebookgroep op en startte haar blog ‘Justice for Alissa’. Daarmee begon haar lange zoektocht naar bewijs en haar gevecht om haar vader veroordeeld te krijgen. Ze deed haar verhaal in talloze interviews, was ter gast bij meerdere podcasts en lanceerde haar eigen podcast, ‘Voices for Alissa’. Hoewel ze jarenlang er alles aan deed, werd ze van het kastje naar de muur gestuurd… tot dit jaar.

@saraheturney

Never listen to the haters. ##hatersbackoff ##justiceforalissa ##fyp ##foryou ##foryoupage ##foryourpage ##sisters ##love ##voicesforjusticepodcast

♬ original sound - 🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕🥕

TikTok

Op 29 april 2020 bracht Sarah haar verhaal naar TikTok. In de hoop een jonger publiek te bereiken dat haar verhaal nog niet had gehoord, verspreidde ze in korte video's informatie over Alissa en de verdwijning. Daarbij zorgde ze er vooral voor om zoveel mogelijk feiten te geven en haar eigen speculaties buiten beschouwing te laten. In haar eerste video gebruikte ze een van de veelgebruikte audio’s om op een luchtige manier awareness te creëren. ‘It’s not easy being the disappointment of the family, but someone had to do it. So here the fuck I am’, luidt het filmpje. In de video zette ze de tekst: ‘When your Dad killed your sister and your family hates you for fighting for his prosecution.’ Het filmpje ging al snel viraal en mensen wilden maar al te graag de ins and outs weten.

In haar video's gebruikt ze memes en trending audio's om het verhaal zoveel mogelijk bereik te geven. Ze gaat ook serieuzer in op de zaken, zoals de redenen waarom ze er zo zeker van is dat haar vader de moordenaar is. Ze deelt haar bevindingen, nieuws van de politie en oude opnames van haar vader en Alissa. Zo laat ze zien dat hij haar oudere zus in de gaten hield terwijl ze aan het werk was, dat Michael camera’s had opgehangen in en rondom het huis en Alissa beduidend harder aanpakte dan haar zus. De filmpjes zijn schokkend, hartverscheurend en soms te bizar om te geloven.

@saraheturney

Posting again bc Alissa still needs your help.

♬ original sound - Sarah Turney

Opgepakt

Dat de politie niet verder heeft gezocht naar bewijs tegen Michael, is ronduit vreemd. In haar podcast geeft Sarah aan dat hun vader al meer dan tien jaar lang de enige person of interest is geweest. Ze confronteerde hem meerdere malen, maar de politie wilde niets doen met de audios die ze aanleverde ‘omdat hij het niet tegen hun had opgebiecht’. Toch heeft Sarah nooit opgegeven. Haar familie keerde zich tegen haar toen Sarah voet bij stuk hield dat Michael haar zusje had vermoord. Haar harde werk loont, want op 21 augustus 2020 werd Michael Turney officieel gearresteerd voor tweedegraads moord op Alissa. Hoewel er (nog) geen lichaam is gevonden, wordt er wel degelijk uitgegaan van moord. Eén van de rechercheurs verwees naar de zaak als een 'onderzoek naar moord zonder lichaam'. Zo gaf een woordvoerster van het kantoor van de Maricopa County Attorney ook aan dat ze geen dergelijke aanklacht zouden indienen als ze ervan overtuigd waren dat Alissa nog zou leven. De moord wordt nog steeds onderzocht, maar het is een grote stap vooruit in de zaak die al bijna twintig (!) jaar duurt. Op haar Facebookpagina laat Sarah weten dat er nog geen updates zijn, maar dat ze zich blijft inzetten voor justice for Alissa.

Bron: New York Times & TikTok

Lees ook: 6 x spannende misdaad podcasts