De gemeenste vrouwen uit de geschiedenis I

De maatschappij door Esther
Ook al gebeurt het misschien veel minder vaak dan bij mannen, wij vrouwen kunnen er qua criminaliteit ook wat van. Ze.nl presenteert in deel 1 van dit artikel een overzicht van de vijf gemeenste vrouwen uit de geschiedenis!

1. Katherine Knight ? geboren in 1956

Katherine Knight is de eerste Australische vrouw die het voor elkaar heeft gekregen veroordeeld te worden tot een levenslange gevangenisstraf zonder enige kans op vervroegde vrijlating. Ze heeft wel eerst een behoorlijk zieke daad uit moeten halen om deze straf aan haar broek te krijgen.

Affaire
Katherine Knight was al bijna drie jaar samen met  David Saunders. Samen hadden ze een zoon, Eric. Later kwam uit dat Katherine al geruime tijd een affaire had met een andere man, genaamd John Price. Na een aantal jaren trok ze in bij John. Alles liep voorspoedig totdat Katherine en John ruzie kregen over het feit dat hij niet met haar wilde trouwen. Als wraak stuurde Katherine foto?s met daarop spullen die John van zijn werk had gestolen naar John zijn baas.

Gezellig samen thuis
Dit was slechts de eerste rare daad in een hele reeks. Nadat het uiteindelijk zo ver was opgelopen dat Katherin John in zijn borst stak tijdens een ruzie, gooide hij haar eindelijk het huis uit. Katherine ging de volgende dag langs het werk van John en legde daar uit dat hij de volgende dag niet op zijn werk zou verschijnen. Die avond regelde ze logeeradressen voor alle kinderen, zodat de twee alleen thuis zouden zijn.


Gevild en gekookt

De volgende ochtend trof de politie John Price dood aan met 37 messteken in zijn lijf. Door de bloedsporen werd later duidelijk dat Katherine hem in zijn slaap had neergestoken. Toen hij wakker werd en probeerde te vluchten heeft hij het nog tot de voordeur gered, waar hij door Katherine terug de hal in gesleept is en vervolgens is doodgebloed. Een aantal uur na zijn dood heeft Katherine het lijf van John gevild en zijn huid opgehangen aan de deur van hun huiskamer. Ze heeft daarna verschillende lichaamsdelen gekookt en klaargemaakt om aan zijn kinderen te voeren. Zijn hoofd werd gevonden in een pot met groenten, waar het lekker op het vuur stond te pruttelen.

2. Elizabeth Báthory ? geboren in 1560
Elizabeth Báthory werd ooit gezien als de gevaarlijkste vrouw van de planeet. Vandaag de dag wordt ze nog steeds gezien als één van de meest gehaaide seriemoordenaars van de geschiedenis. Madame heeft zelfs een vermelding in het Guiness Book of Records als moordenares met de meeste doden op haar naam. Báthory en vier vermeende medeplichtigen werden veroordeeld voor het martelen en vermoorden van 20 tot 2000 (het scheelt nogal per bron) meisjes en jonge vrouwen. In 1610 werd ze in afzondering opgesloten totdat ze vier jaar later stierf. Het feit dat ze van adel was heeft haar gered van de doodstraf. Drie van de vier aangewezen medeplichtigen werden wel ter dood veroordeeld.

Er bestaan verschillende versies van Báthory?s moorddadige geschiedenis. De meest aangehaalde is die waarin ze op haar vijftiende trouwde met Graaf Ferenc Nadasdy, een militair. Hij was weinig thuis en de jonge gravin verveelde zich. Daarom liet ze boeren oppakken en martelen tot de dood erop volgde. Van haar man zou Báthory de ins and outs van het martelen hebben geleerd en ze zou hier een sadistisch genoegen in hebben geschept.


Toen een dienstmeid tijdens het kammen iets te hard aan Báthory?s haren trok, gaf de gravin haar een klap die het meisje deed bloeden. Haar handen zaten onder het bloed en zagen er in de ogen van de gravin jonger en glimmender uit. Báthory zou de woorden ?bloed is de eeuwige jeugd? hebben gesproken en liet vanaf dat moment jonge meisjes van boerenfamilies oppakken en vermoorden, om vervolgens in hun bloed te baden. Uiteindelijk werden er tussen de 300 en 650 boerenmeisjes en dienstmeiden vermoord. De moorden kwamen aan het licht toen een aantal mannen een dood meisje en een heftig bloedend meisje aantroffen. Zij vertelden dat ze waren geslagen en met naalden waren gestoken. Verder vertelden ze dat hun genitaliën waren verbrand en dat ze in het gezicht waren gebeten door Elizabeth.

3. Beverly Allitt ? geboren in 1968
Beverly Allit staat ook wel bekend onder haar gezellige bijnaam ?Angel of Death?. Tijdens haar werk als zuster vermoordde ze vier kinderen en bracht ze negen andere mensen ernstige schade toe. Ze injecteerde haar slachtoffers met insuline en kalium, net zo lang tot de dood erop volgde, meestal door een hartstilstand. Dit leverde haar een levenslange straf op waarvan ze minstens 40 jaar moest uitzitten. De reden van haar zieke gedrag is nooit bekendgemaakt, maar er wordt gedacht aan het Munchausen by Proxy Syndroom, een psychiatrisch syndroom waarbij iemand aandacht zoekt voor bewust gefingeerde stoornissen of ziektes bij een derde.

4. Queen Mary I ? geboren in 1516
Deze koningin was op zijn zachtst gezegd not amused toen ze erachter kwam dat honderden protestanten er in geloofden dat het drankje Bloody Mary zijn naam te danken had aan Queen Mary. Als straf liet ze al deze protestanten executeren. In totaal waren het er ruim 300. Queen Mary liet ze allemaal ombrengen door ze levend te laten verbranden. Blijkbaar zaten ze aardig in de goede richting met hun vermoedens.

5. Myra Hindley ? geboren in 1942
Myra Hindley was een Britse crimineel en was één van de ?Moors murderers? (heidemoordenaars). Samen met haar vriend Ian Brady is ze schuldig bevonden aan het kidnappen, seksueel misbruiken, martelen en uiteindelijk vermoorden van een vijftal kinderen, allen jonger dan 12 jaar. Nadat ze waren vermoord zijn ze door Myra en Ian begraven op de heide van Saddleworth, waar de zaak zijn naam aan te danken heeft.

Hoe diep de zaak ging voor het publiek werd pas duidelijk toen er bij Myra?s begrafenis een algemene oproep werd gedaan door de politie om weg te blijven van haar begrafenis. De zwartwitte politiefoto die gebruikt wordt om Hindley een gezicht te geven in de media maakt nog altijd veel los bij de Britse mensen. Dit bleek in 1997 toen een schilderij van de schilder Marcus Harvey werd tentoongesteld als deel van een ?Sensation-tentoonstelling?. Dezelfde zwartwitte politiefoto werd op het schilderij afgebeeld, volledig vervaardigd uit handafdrukken van kinderen op geschilderde gipsplaten. Protesterende bezoekers vernielden het schilderij. Het is vervolgens hersteld en opnieuw tentoongesteld, achter glas met een bewaker.