22 weken prik: wel of niet doen?

Zwanger door Sanne

Vaccineren, daar zijn veel mensen tegenwoordig een beetje huiverig voor. De 22 weken prik is een vaccinatie die je baby beschermt tegen kinkhoest. Deze infectie komt nog altijd regelmatig voor in Nederland en kan erg ernstige gevolgen hebben. Toch bestaan er twijfels over het halen van deze prik, maar waarom?

22 weken prik kinkhoest

Lees ook: Dit worden ze: de populairste babynamen van 2021

Hoe werkt de prik?

De 22 weken prik ofwel de kinkhoestvaccinatie haal je wanneer je 22 weken zwanger bent. Eerder kan niet, maar later wel. Veel aanstaande moeders halen deze prik om hun baby te beschermen tegen een ernstige variant van kinkhoest. Deze besmettelijke ziekte lijkt eerst op een gewone (neus)verkoudheid, maar kan leiden tot ernstige hoestbuien die maanden kunnen aanhouden.

De vaccinatie is gratis en kun je halen door contact op te nemen met een consultatiebureau in de buurt. In deze prik zitten kinkhoestbacteriën. Hier word je niet ziek van, maar je lichaam reageert er wel op door antistoffen aan te maken tegen kinkhoest. Deze antistoffen geef je via de navelstreng door aan je ongeboren baby. Als je deze prik tijdens je zwangerschap haalt, dan zorg je er dus voor dat je baby vanaf de geboorte is beschermd tegen deze ziekte.

Nadelen van de 22 weken prik

Geloofsovertuiging of de bijwerkingen kunnen een reden vormen om de prik niet te halen. Na deze inenting kun je last krijgen van het volgende: slaperigheid, hoofdpijn, verhoging en plaatselijke reacties rond de prikplek zoals pijn, roodheid of een zwelling. Kortom: je voelt je dus niet honderd procent fit. Gelukkig verdwijnen deze bijwerkingen na enkele dagen vanzelf en komen gevaarlijke bijwerkingen, zoals een allergische reactie, bijna niet voor.

Waarom je 22 weken prik wél moet halen

Als je deze prik tijdens je zwangerschap haalt, bescherm je je baby tegen een (ernstige) variant van kinkhoest. Een ernstige variant van deze ziekte kan leiden tot ademnood, koortsstuipen of hersenbeschadigingen. Je baby kan zelfs komen te overlijden. Met één prik tijdens je zwangerschap zorg je ervoor dat je baby de eerste paar maanden is beschermd. Baby’s van wie de moeder geen 22 weken prik heeft gehad, worden volgens het Rijksvaccinatieprogramma na twee maanden gevaccineerd tegen kinkhoest. Dit programma is overigens niet verplicht.

Zonder 22 weken prik is de baby in de eerste twee maanden na de geboorte dus niet beschermd. Dit juist de leeftijd waarop kinkhoest voor ernstige gevolgen kan zorgen, vooral bij prematuren. Daarom is de prik ook al vanaf de 22e week van de zwangerschap te halen. Zo heeft ook een eventuele te vroeg geboren baby baat bij de vaccinatie. Verder is het belangrijk om te weten dat deze prik volgens wetenschappelijk onderzoek veilig is. In Nederland wordt deze prik sinds 2017 gegeven, maar in andere landen gebeurt dit al veel langer.

Lees ook: Zwanger? 7 tips om de feestdagen door te komen