5 onverwachte dingen die je niet mag doen tijdens je zwangerschap

Zwanger door Chloe

We weten allemaal dat roken, alcohol en drugs uit den boze zijn als je in verwachting bent. Dan is er nog een hele waslijst met dingen die je beter niet kan eten of doen om je kindje veilig te houden. De meeste dingen liggen wel voor de hand, maar er zijn ook veel dingen gevaarlijk voor je ongeboren baby die je misschien niet had verwacht. 

dingen niet doen zwangerschap

Lees ook: Kun je je voorbereiden op een bevalling?

Hooikoortsmedicijnen

Als je veel last hebt van hooikoorts, kan dit erg vervelend zijn. Antihistamine pillen zijn een fijne oplossing, maar als je zwanger bent moet je hiermee oppassen. Voordat je als een gek naar de hooikoortsmedicijnen grijpt, kun je beter eerst in overleg gaan met je huisarts. De medicijnen komen in je bloed terecht, en kunnen via de placenta bij je baby terechtkomen. Sommige medicijnen mag je wel slikken, alleen in mindere mate. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de invloed van anti-allergie medicijnen op je baby. Wil je zekerheid? Slik ze dan gewoon niet, tenzij je echt heftige klachten ervaart.

De sauna

Hoewel dit nu waarschijnlijk precies is wat je nodig hebt om te relaxen, is het verstandig om hier voorzichtig mee om te gaan. Het kan namelijk wel, maar pas na je eerste trimester. Ook kun je de sauna beter mijden als je niet regelmatig gaat. Ga je wel regelmatig? Ga dan niet langer dan 10 minuten en een sauna die niet boven de 80 graden uitkomt. Verder doe je er goed aan om dompelbaden, hot tubs en infraroodsauna’s te mijden. Meer weten over zwanger naar de sauna? We schreven er dit uitgebreide artikel over. 

Zonnen

Net als de sauna, kan ook de zonnebank heel ontspannend zijn. Toch kan je het beter even negen maanden overslaan. Niet alleen de zonnebank, maar zonnen in het algemeen. Te veel UV-straling kan namelijk zorgen voor verkleurde vlekken op het gezicht tijdens de zwangerschap, en deze trekken soms niet meer weg. Hoewel de UV-straling in principe niet gevaarlijk is voor je baby, kan de warmte dit wel zijn. Net als bij de sauna, moet je ervoor zorgen dat je lichaamstempratuur niet te veel stijgt. Dit kan erg gevaarlijk zijn voor de foetus. 

De kattenbak verschonen

Veel vrouwen weten dit niet: zwangere vrouwen mogen de kattenbak niet verschonen. In kattenontlasting is namelijk de parasiet Taxoplasma grondii te vinden. Wanneer de parasiet een infectie veroorzaakt kan je baby geboren worden met afwijkingen, maar ook kan het leiden tot een miskraam of doodgeboorte. Niet doen dus, ook niet met handschoenen. Ook tuinieren kan je beter even niet doen. Katten doen hun behoeftes namelijk nog wel eens in de tuin.

Pijnstillers

Hoewel een paracetamol heel onschuldig klinkt, moet je er tijdens je zwangerschap toch voorzichtig mee zijn. In sommige zitten namelijk coffeïne of codeïne, wat schadelijk kan zijn voor je baby. Zorg dus dat je de goede slikt. Ontstekingsremmende pijnstillers als naprozxen, ibruprofen, aspirine en diclofenac kan je beter helemaal links laten liggen. Deze vergroten namelijk de kans van ernstige aangeboren afwijkingen en een miskraam. Kan je echt niet zonder? Slik ze dan niet zomaar. Doe dit in goed overleg met een arts. In het derde trimester zal je deze pijnstillers helemaal niet mogen slikken. Dit kan voor ernstige complicaties zorgen. 

Bij twijfel: neem contact op met je huisarts of verloskundige.

Lees ook: Drugs tijdens de zwangerschap: dit kan er gebeuren