Mama / Zwanger
Zwanger

Zwanger naar de sauna: veilig of niet?

Als je zwanger bent, zijn er een aantal dingen die je tijdelijk moet staken. Zo moet je gedag zeggen tegen alcohol, rauw vlees en is het niet zo slim om extreme activiteiten, zoals bergklimmen, te ondernemen. Maar soms zijn er ook dingen die niet zo voor de hand liggend zijn, die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor de ongeboren kindje. Zo mag je niet een heet bad nemen als zwangere vrouw. En hoe zit het dan met de sauna? Wij zochten het uit. 

Istock

Lees ook: Sporten tijdens zwangerschap: wat mag wel en wat mag niet?

Eerste drie maanden

Een saunabezoek is misschien precies wat je wilt om je zwangere lijf even lekker te laten ontspannen. Toch is dat niet altijd zo'n goed idee. Het is namelijk bewezen dat naar de sauna gaan onveilig kan zijn voor het ongeboren baby. Let wel: onderzoek heeft aangetoond dat het schadelijk kan zijn in de eerste drie maanden van de zwangerschap. De hoge temperatuur van de sauna zou kunnen zorgen voor afwijkingen aan de foetus. Dat komt omdat jouw lichaamstemperatuur stijgt en als dit gebeurt, zou dit in het eerste trimester voor aangeboren afwijkingen kunnen zorgen bij de baby. Oververhitting in de buik zou zelfs kunnen leiden tot een miskraam. Ook water dat warmer is dan 38 graden, zoals vaak in de jacuzzi, kan beter vermeden worden.  

Na de drie maanden

Er zijn nog geen gevallen van complicaties bij zwangerschappen door de sauna, maar toch wordt geadviseerd om het zekere voor het onzekere te nemen en de sauna tijdens de eerste drie maanden te skippen. Daarna zou het geen probleem zijn om lekker even te ontspannen van alle preggo stress in de sauna, mits je het rustig aan doet. Verblijf niet bij het heetste gedeelte, blijf niet langer dan 10 minuten in de sauna en luister ten alle tijden naar je lichaam. 

Lees ook: Roken tijdens de zwangerschap: zo slecht is het