Jouw rechten als zwangere op werk

Zwanger door Sandra E

Jazeker, die heb jij! Veel zwangere vrouwen weten het niet, toch gelden er een hoop speciale regelingen voor zwangere vrouwen op de werkvloer. 

zwangere recht werk

Lees ook: Handig! Deze zwangerschapsjurken kun je later nog dragen

Extra pauze, geen nachtdienst

Werk jij acht uur op een dag? Dan heb je als zwangere recht op een uur extra pauze (onbetaald). Natuurlijk alleen als je daar behoefte aan hebt. Ook ben je niet verplicht om een nachtdienst te draaien en heb je recht op regelmatige werktijden. Soms heb je hiervoor een briefje van je verloskundige of gynaecoloog nodig, maar de meeste werkgevers komen er wel in onderling overleg uit. Je hebt, tot zes maanden na je zwangerschap, recht op extra pauze, een geschikte ruimte om te kunnen rusten.

Tijd voor de verloskundige

Tijdens je zwangerschap moet je regelmatig bezoekjes brengen aan de verloskundige of gynaecoloog. Je mag daar onder werktijd naartoe. Je krijgt voor de tijd die je weg bent gewoon je salaris.

Tijdelijk ander werk

Ben je zwanger en kun je bepaald werk niet uitvoeren, omdat de veiligheidsrisico’s te groot zijn? Dan is je werkgever verplicht om tijdelijk ander werk aan te bieden. Je kunt zelfs worden vrijgesteld van werken, als blijkt dat tijdelijk ander werk niet mogelijk is.

Bukken en tillen

In de laatste drie maanden van de zwangerschap mag je maar een keer per uur bukken, hurken of knielen. Je mag tijdens je zwangerschap niet meer dan tien kilo tillen. Vanaf de dertigste week mag je als zwangere vrouw nog slechts vijf keer per dag maximaal vijf kilo tillen. Het tillen mag je dus maar beperkt en je kunt dit gewoon aangeven bij je werkgever.

Je mag niet ontslagen worden

Tijdens je zwangerschap mag je niet ontslagen worden. Natuurlijk zijn er wel wat uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je fraude pleegt of je ernstig misdraagt. Dan kun wel de laan uit worden gestuurd.

Lees ook: Originele geboortekaartjes 2019: laat je inspireren