Bevalling opwekken met seks: werkt dat echt?

Zwanger door Chloe

De één beschrijft een zwangerschap als de mooiste tijd van haar leven, en de ander kan niet wachten tot het voorbij is. Behoor je tot die laatste groep? Dan vind je het na negen maanden waarschijnlijk ook wel hoog tijd en mag de bevalling wat jou betreft zo snel mogelijk op gang komen. Het schijnt dat hier verschillende manieren voor zijn, waaronder seks. Maar kan je nou echt je bevalling opwekken met seks of is dit een fabeltje?

Lees ook: 90 mooie namen voor zomerkindjes

Bevalling opwekken met seks 

Meerdere vrouwen beweren dat het hen gelukt is om hun bevalling op te wekken met seks. Ook zou het proces op deze manier versneld worden. Dit zou alles te maken hebben met het orgasme. Tijdens een orgasme trekt je baarmoeder samen, net als bij weeën. Daardoor zou een orgasme dus de weeën op gang kunnen krijgen. Ook zou sperma kunnen bijdragen aan het opwekken van een bevalling. In sperma zit namelijk het hormoon prostaglandine: hetzelfde hormoon dat je lichaam stimuleert om de bevalling op gang te laten komen. Klinkt allemaal heel logisch, maar werkt dit nou allemaal echt?

Onderzoek 

Helaas, het antwoord is nee. Uit een onderzoek van de Universiteit van Maleisië is gebleken dat een orgasme en sperma geen invloed hebben op het op gang komen of versnellen van een bevalling. Ook is er onderzoek gedaan naar borststimulatie, maar ook dit was een teleurstelling. Meer dan afwachten kun je niet doen. De enige wetenschappelijk bewezen manier om een bevalling op te wekken is strippen. Hierbij worden je vliezen inwendig wat losser gemaakt wat de weeën op gang kan brengen.

Seks vlak voor je bevalling 

Veel kan je dus niet doen om dit pijnlijke proces te versnellen. Gelukkig is de bevalling het allemaal waard zodra jij je kleintje in je armen hebt. Wil je toch proberen je bevalling op te wekken met seks (mocht je hier nog zin in hebben)? Doe dit dan niet nadat je vliezen zijn gebroken. Dit vergroot namelijk de kans op infecties en hier zit je natuurlijk niet op te wachten. En ook al werkt het niet om je bevalling op te wekken, ontspannend is het in ieder geval wel.

Beeld: iStock

Lees ook: Op deze kant kun je het beste slapen als je zwanger bent