Mama to be: ?Als het maar gezond is?

Zwanger door Aefke
Het zijn de meest gestelde vragen van de afgelopen weken. "Willen jullie weten wat het wordt? En als jullie het weten, vertellen jullie het dan ook?" Verder krijg ik veel handige tips: "Geniet van je zwangerschap."

Hij of zij

Natuurlijk is het leuk dat we over een tijdje de keuze voorgelegd krijgen door de echoscopist. "Willen jullie weten wat het is?" Wij willen best weten wat het wordt, maar de wereld van bolle buiken, baby?s en bevallingen is dezelfde als die van de clichés: als het kindje maar gezond is.

FAQ?s
Het is ongetwijfeld een van de Frequently Asked Questions van de afgelopen tijd. "Willen jullie weten wat het wordt? En als jullie het weten, mogen wij dat dan ook?" Blijkbaar is het geslacht dat ik bij me draag, van groot belang voor de mensen. Vaak wordt er in één adem doorgevraagd of we stiekem voorkeur hebben. Of we al over namen hebben nagedacht. Sommigen vinden het jammer dat we niet iedereen deelgenoot willen maken van het grote geheim: is het een jongen, of wordt er straks een meisje geboren?


Als het maar gezond is

Het jongens/meisjesvraagstuk vind ik eigenlijk niet zo interessant. ?Als het maar gezond is.? Afgelopen week hoorde ik op tv een vrouw vertellen dat haar baby geen niertjes had. Het kindje overleed met twintig weken. Lijkbleek vroeg ik mijn lief of hij dacht dat onze baby alle organen had die nodig waren om te overleven.
"Natuurlijk", reageerde hij eenvoudig.
"Zo natuurlijk is dat blijkbaar niet", zei ik al met en dikke keel. Misschien was het een teken uit het universum, sloegen mijn gedachten op hol. Ik moest dit nu zien op tv omdat onze baby ook geen niertjes had. Kon ik maar even in mijn buik kijken om te zien dat alles goed ging. Mijn lief vond nog steeds dat ik me niet druk moest maken. Volgens hem was alles goed. Anders had de echo die we die ochtend hadden gehad, echt wel anders uitgewezen. O ja.

Kabouter Plop
"Elke vrouw heeft tijdens haar zwangerschap wel een nachtmerrie over de baby. Dan droomt ze dat het helemaal niet goed is", zo vertelde mijn gynaecoloog laatst. Ik ken vrouwen die droomden dat ze van smurfen bevielen, een collega vertelde dat haar buik in haar droom een grote, glazen bol was waarin een piepklein opaatje met een lange, witte baard zat. Ik droomde laatst dat ik beviel van een klein, gerimpeld opaatje dat op Kabouter Plop leek. Veel vrouwen maken zich zorgen. Is mijn baby wel gezond? Gaat alles goed daarbinnen? Een vriendin vertelde dat ze weleens met buikpijn op haar werk zat omdat ze de hele ochtend nog niets had gevoeld. Om haar heen waren mensen aan het werk, ze praatten en lachten. Intussen zat zij in doodsangsten om het welzijn van haar kind.


Geniet ervan!

Zwanger zijn is leuk. Ik ben door het dolle dat ik onze zoon of dochter bij me draag. Ik weet niet wat het is of wordt en het kan me ook niet schelen. Van veel mensen moet ik genieten van mijn zwangerschap. Dat doe ik. Ik heb wat meer moeite om aardigheid te beleven aan de migraineaanvallen en vermoeidheid is ook niet altijd leuk. De zorg of onze baby gezond is en blijft, is de grootste. Mijn zusje zei dat dat erbij hoort. Dat ik vanaf nu al een beetje moeder ben en me voor de rest van mijn leven zorgen ga maken. Mijn yogalerares zei dat het normaal was. In het dierenrijk is een tijger ook continu op haar hoede om te waken over haar kroost. Mijn collega van 62 zei dat hij zich nog steeds zorgen maakt over zijn kinderen. Vinden ze wel een baan? Is die relatie wel goed voor ze? Nog steeds lijkt het me priceless om moeder te zijn. Ik kan niet wachten.

Lees ook de vorige Mama to be-column van Aefke!Aefke is onze Mama to be-columniste. Ze gaat trouwen en is zwanger van haar eerste kind. Aefke hoopt een consequente moeder te worden, maar van haar hoeft haar kind later niet zijn of haar bord leeg te eten. Ze hoopt dat haar kind later net zo dol is op ?boekjes? zoals ze dat zelf is.  

Aefke is meer dan alleen zwanger. Ze heeft net weer een boek uitgebracht, de kantoorthriller 'Tijdens Kantooruren?. Verder is ze gek op Nieuw-Zeeland, sushi, haar kat Casper en natuurlijk de aanstaande vader van haar kind. Aefke schrijft op stoereschrijfster.nl.


Fotocredits: Janneke Walter