Kun je je voorbereiden op een bevalling?

Zwanger door Sandra E

De vraag die veel toekomstige mama’s bezighoudt: kun je je voorbereiden op een bevalling? Het antwoord? Jazeker. Door te onderzoeken waar je wilt bevallen en wat je (ongeveer) staat te wachten, kun je je zeker voorbereiden op een bevalling.

bevalling voorbereiden

Lees ook: Checklist voor de vluchtkoffer: wat moet je meenemen?

Verdiep je in de bevalling

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je weinig tot geen angst voor de bevalling hebt, de bevalling ook soepeler zal verlopen. Zie je tegen de bevalling op dan is het toch handig, en het zal je tegen de angst helpen, om meer te weten te komen over hoe een geboorte werkt. Wat zijn de ontsluitingsweeën, persweeën, hoelang kunnen ze ongeveer duren? Er zijn een heleboel tijdschriften en boeken te vinden waar je genoeg informatie kunt vinden. Praat er ook over met je verloskundige. Zij kan je natuurlijk een hele hoop vertellen en jullie informeren. Ga naar een zwangerschapscursus of bezoek een informatieavond die in het ziekenhuis wordt georganiseerd.

 

Waar wil je bevallen? 

Bedenk waar je wilt bevallen. Thuis of in het ziekenhuis? Misschien wil je wel in bad bevallen? Bespreek allerlei opties met je verloskundige en partner. Zet voor- en nadelen op een rij. Je hoeft het niet definitief vast te leggen, maar een beetje voorbereiding is wel makkelijk.

Wie wil je bij je bevalling? 

Alleen je partner, ook je zus, een vriendin, je (schoon)moeder? Het kan allemaal. Vertel aan de mensen die bij de bevalling zijn wat je wensen zijn. En maak eventueel een geboorteplan.

Geboorteplan 

Het komt tegenwoordig steeds vaker voor dat zwangere stellen een geboorteplan opmaken. Dit is een document waarin jij en je partner aangeven wat jullie ideeën, voorkeuren en wensen zijn. Het is een manier om helder te krijgen wat je belangrijk vindt en het kan rust bieden in deze spannende tijd. Weet wel dat het uiteindelijk wel anders kan lopen.

Lees ook: Handig! Deze zwangerschapsjurken kun je later nog dragen