Zo kun je het beste seks hebben na de bevalling

Zwanger door Fadak
Heel veel vragen komen in ons op als het aankomt op seks na de bevalling. Wanneer kun je weer seks hebben en vindt hij je nog wel aantrekkelijk? Het is helemaal niet gek dat al die vragen door je hoofd heen zweven. Alles veranderd. 
 
Je lichaam veranderd, je verantwoordlijkheden veranderen, je moods veranderen. Echt alles om je heen wordt anders. Het heeft gewoon wat tijd nodig om alles op een rij te krijgen en eraan te wennen. Dit geldt zowel voor jou als voor hem. Wij vertellen je waarmee je allemaal rekening moet houden: 
 
… Geef jezelf de tijd als het gaat om herstellen. Het verschilt per vrouw hoe lang ze moet wachten voordat ze weer seks heeft. Het ligt er namelijk ook aan wat voor bevalling je gehad hebt. Je kunt het beste wachten totdat je helemaal gestopt bent met bloeden. Dit is vooral om infecties te voorkomen. Heb jij langer nodig, vooral doen en jezelf niet dwingen! 
 
 
… Wij zijn niet de enige die het eng vinden om weer seks te hebben na de bevalling, onze mannen net zo. Vaak zijn mannen bang dat ze ons pijn doen. 
 
… Veel vrouwen vinden het moeilijk om hun seksualiteit te hervinden naast het moederschap. Niet zo gek, het kost enorm veel tijd en energie om voor een pasgeboren baby te zorgen. Je kleine wondertje staat op dat moment centraal en verder is het enige waar je nog aan denkt of je wel genoeg slaapt.
 
… Praat met je lover over jullie seksleven. Hierdoor blijft er spanning en intimiteit tussen jullie en hoeft het geen raadsel te zijn waar de ander behoefte aan heeft. 
 
… Be creative! Je hoeft echt niet gelijk helemaal los te gaan. Er zijn zat andere manieren waarop je intiem kunt zijn met elkaar. Knuffelen, kussen, massages, orale seks of masturberen. Genoeg keus dus. 
 
… Glijmiddel, zeker geen onbelangrijke. Het kan voorkomen dat je niet meteen opgewonden raakt of dat het droog blijft bij je vajayjay. Forceer het dan vooral niet. Er is niet voor niks glijmiddel.
 
… Probeer het niet uit te stellen totdat jullie naar bed gaan. Seks kan ook prima overdag, wanneer de baby bijvoorbeeld slaapt.
 
 
… Geen zin in seks? Probeer te achterhalen waardoor dit komt. Je bent niet altijd in de mood als kersverse moeder en dit is helemaal niet zo gek. Je zit vaak thuis zonder een echt sociaal leven, of je voelt je niet volledig gesteund door je partner. Moodswings, daar hebben we geen controle over. Maar verwaarloos jezelf niet en praat met je hubby.
 
… Zeker geen onbelangrijke, anticonceptie! Tenzij je weer heel snel zwanger wilt worden.
 
Hoe heb jij je seksleven opgepakt na de bevalling?