7 tekenen dat je partner een narcist is

Psyche & spiritualiteit door Sanne

Praat je partner alleen maar over zichzelf en wordt er (bijna) nooit naar jouw dag gevraagd? Maar is je lief wel meteen jaloers als jij aandacht van een ander krijgt? Dan heb je misschien te maken met een narcist. Dit kun je herkennen door te letten op verschillende tekenen.

partner narcist tekenen

Lees ook: Over narcisme: Tips voor omgang met een narcist

1. Je partner staat op nummer 1

Een nieuwe promotie, succes op de atletiekbaan en een collega die het zoveelste compliment geeft. Je partner kan er niet over ophouden. Je wordt er inmiddels helemaal gestoord van. Vraagt je lief wel eens hoe je dag was? Nee, het enige wat hem of haar bezighoudt is zichzelf. Helaas.

2. Weinig empathie

Je zit niet zo lekker in je vel en dat is te zien aan je. Al enkele dagen zit je met je joggingbroek en hoodie op de bank. Make-up? Daar doe je even niet aan. Het liefst zou je twee warme, troostende armen om je heen voelen, maar je lief is niet geïnteresseerd in jouw problemen. Subtiel heb je al meerdere hints gegeven, maar deze worden helaas niet opgepakt. Zo gaat het nou altijd. Zucht.

via GIPHY

3. Makkelijk mensen ontmoeten

Kan je lief goed over weg met nieuwe mensen? Ineens worden er grapjes gemaakt en kan er wel interesse getoond worden… Jij snapt niet waar het vandaan komt. Nou ja, dat is niet geheel waar. Je hebt zo je partner wel leren kennen, maar die aandacht voor jou is als sneeuw voor de zon verdwenen. Een relatie aangaan is een piece of cake voor een narcist, maar behouden is een heel ander verhaal.

4. Intimiteit? Praten? Wat is dat?

Een goed gesprek over het leven of ’s avonds een spontane knuffelsessie in bed, dat zit er niet in. Een narcist is geen ster in diepe gesprekken waardoor je eigenlijk nog steeds niet de vraag of hij of zij kinderen wil, kan beantwoorden. Stapje voor stapje dan maar. Eerst maar eens spontane knuffel voor elkaar krijgen.

5. Jij krijgt de schuld van alles

Gaat er iets niet goed? Dan is het uiteraard jouw schuld. Hoe kan het ook anders? Je ‘wederhelft’ doet nooit iets fout, toch? Onzin natuurlijk, maar zo voelt het wel. Je lief vertelt je graag dat je de dingen niet serieus genoeg neemt en vervolgens ben je weer degene die overdrijft. Je kan het in ieder geval nooit goed doen.

via GIPHY

6. Macht en controle

Het liefst heeft een narcist de touwtjes in handen. Zodra jij meer naar een ander toe trekt, wordt je lief snel jaloers. Extreem jaloers. Het zal niet de eerst keer zijn dat deze jaloezie uitmondt op een vechtpartij of erger dat je enkele dagen wordt doodgezwegen.

7. Liegen

Als er een gouden medaille gewonnen kon worden voor liegen, dan had je partner die absoluut bemachtigd. Het gaat hierbij niet alleen om liegen tegen anderen, maar ook tegen zichzelf. Bijvoorbeeld om zichzelf beter te laten lijken dan een ander. De buurman vertelde op zijn verjaardag dat hij de op een na hoogste berg van Europa had beklommen. Heel erg knap natuurlijk, maar ineens had je lief de hóógste berg van Europa beklommen. Wist je dit al? Nee, het is uiteraard gelogen, maar nu lijkt je partner wel ineens heel actief én beter dan de buurman.

Gaan de alarmbellen nu bij je rinkelen? Lees de blogs van onze narcisme-expert Charlotte voor nuttige tips.

Lees ook: Zo vecht je tegen eenzaamheid tijdens de coronacrisis