Over narcisme: Tips voor omgang met een narcist

Psyche & spiritualiteit door Charlotte

Het kan zo zijn dat je door omstandigheden toch gedwongen bent om in contact te blijven met een narcist, dit als er bijvoorbeeld kinderen in het spel zijn. Het is dan heel belangrijk dat je niet weer wordt teruggetrokken in het web en voordat je het weet weer in de wereld van illusies en leugens terecht komt. Wat kun je doen om dit contact zo afstandelijk mogelijk te houden?

narcisme omgaan

Vooropgesteld, blijf voor jezelf herhalen dat het iemand is met een stoornis. Dit is zo belangrijk, niet om de persoon in kwestie nou zo negatief af te schilderen, want ergens is het ook erg tragisch voor de persoon zelf, maar dit is zo belangrijk om jezelf niet weer te verliezen in de mooie, maar lege woorden en loze beloftes van de narcist. Zoals gezegd, voor je het weet, ga je weer twijfelen aan jezelf en je eigen waarnemingsvermogen en derhalve weer wankelen.

Handel vanuit onverschilligheid, ook al voel je wat anders. Hiermee bedoel ik het volgende: Iedere keer als er een contactmoment noodzakelijk is met de narcist en deze probeert je uit de tent te lokken, speel dan de onverschillige. Laat de woorden van de narcist niet doordringen in je systeem en realiseer je dat het allemaal gebakken lucht is.  Desnoods zeg je in gedachten bij alles wat de narcist tegen je zegt: Blablablabla, dit om de woorden geen waarden te geven en niet te horen.

Laat je ook niet verleiden tot discussies of tot een emotionele reactie. Dit is namelijk precies wat de narcist wil. Op het moment als er namelijk maar een greintje gevoel bij je tevoorschijn komt, weet de narcist dat hij/zij je kan bespelen en weer invloed kan gaan uitoefenen. Dus blijf onverschillig, kort, zakelijk en bondig in elke vorm van communicatie. Of dit nou in real life is of via mail, app of telefoon. Oefen deze nieuwe vorm van gedrag ook. Dit is iets wat de narcist niet gewend is en hij of zij voelt op die manier dat er geen grip op je te krijgen is.

Daarnaast is het belangrijk om zo min mogelijk te delen over jezelf en je eigen leven. Iedere strohalm aan informatie kan voor de narcist alweer een middel zijn om tegen je te gebruiken, je te manipuleren en te beïnvloeden. Dus hou het oppervlakkig. Als er gecommuniceerd moet worden, probeer je dan te beperken tot vage oppervlakkigheden en geen persoonlijke details.

Vermijd sarcastische of cynische opmerkingen, want dit kan er weer voor zorgen dat de narcist zich aangevallen of gekrenkt voelt en je daarom via welke weg dan ook, weer wil gaan "straffen". Vergeet niet, het is geen wedstrijd en al was het dat wel, dan is deze bij voorbaat al verloren. Jij bent in deze namelijk de zwakste schakel, omdat jij wel gevoel en geweten hebt. Dus scherm je daarom zoveel waar mogelijk af.

Wees diplomatiek en vermijd conflicten, maar wees geen voetveeg. Leg de verantwoordelijk bij de narcist en wees duidelijk in de communicatie en het stellen van jouw grenzen, dit wederom zonder emoties, maar vanuit de neutrale positie. Praat in bewoordingen als:

  • De tijd zal het leren.
  • Dat kan iedereen gebeuren.
  • Iedereen mag denken wat hij of zij wil.
  • Zo zie je maar weer.
  • Als jij daar een goed gevoel bij hebt, kun je dat doen.
  • De toekomst zal het uitwijzen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van opmerkingen waar de ander eigenlijk niets mee kan en dat is ook de bedoeling. Het gaat erom dat jij weer de regie krijgt en vooral ook behoudt en je niet weer laat verleiden in de illusionaire wereld van de narcist! Wil je hier meer over weten, dan kunnen we hier over doorpraten in een coachinggesprek. Het is belangrijk om vaardigheden te ontwikkelen om je te wapenen tegen destructieve personen, zodat jij je eigen leven weer volledig op de rails krijgt.

Dit artikel is geschreven door Charlotte van der Hoeven, Coaching & Training. Iedere derde zondag van de maand verschijnt zij hier met een column op Ze.nl.

Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl.

Charlotte schreef eerder onder andere:

Codependentie en narcisme
Is narcisme genetisch bepaald of niet?
Twijfels bij slachtoffers van narcistisch misbruik
De twee kanten van narcisme