Zo vecht je tegen de eenzaamheid tijdens de coronacrisis

Psyche & spiritualiteit door Chloe

Thuiswerken, thuis studeren en zo min mogelijk de deur uit als het niet noodzakelijk is. We hebben ons er allemaal aan te houden en het zal nog wel even duren tot alles weer ‘normaal’ is. Dat betekent voor veel mensen helaas ook dat de eenzaamheid toeslaat, en dit is echt niet alleen onder de ouderen. Collega’s, vrienden en familie worden allemaal gemist. Het is dus ook niet zo gek dat de eenzaamheid toeslaat, maar hoe ga je hier nou mee om?

eenzaamheid

Lees ook: 5 manieren om jouw mental health een boost te geven in corona-tijd

Op onszelf

Sinds de coronacrisis ervaren veel mensen het gevoel van eenzaamheid. Vooral als je alleenwonend bent en je je sociale contacten altijd buiten de deur moest zoeken kan het soms behoorlijk lastig zijn. We zijn allemaal enorm op onszelf aangewezen in deze tijd. Maar ook als je niet alleen woont kan eenzaamheid toeslaan. Je mist de dagelijkse sociale contacten. Deze vertrouwde situatie is nu weg, en dus is het niet gek dat je deze gevoelens ervaart.

Een ritme

Het klinkt misschien gek, maar een ritme is enorm belangrijk en kan ook zeker helpen tegen eenzaamheid. Je normale dagelijkse routine ligt overhoop, maar probeer een ander ritme te vinden. Sta iedere dag op tijd op, dus niet 5 minuten voor je achter je computer moet zitten voor je werk. Ga ’s morgens een lekker stukje wandelen of sporten, maak een goed ontbijt en geniet nog even van een bakje koffie. Het is sowieso ook goed om regelmatig even naar buiten te gaan. Je kan natuurlijk ook wandelend even een videocall doen.

Videobellen

Het is natuurlijk verre van hetzelfde als fysiek contact, maar het is beter dan niets. Daarbij is videobellen al een stuk persoonlijker dan een Whatsapp gesprek. Ook als je al regelmatig besprekingen hebt via bijvoorbeeld Zoom kan eenzaamheid toeslaan, omdat er alleen wordt gebeld voor werk. Bel je collega’s ook gewoon eens voor de gezelligheid. Kans is groot dat zij zich ook wel eens eenzaam voelen. En ook je vrienden kan je gewoon even FaceTimen. In deze tijd kijkt niemand daar nog gek van op. Gewoon doen dus.

Goede voeding en beweging

Nu je geen reistijd meer hebt naar werk of school, heb je dus meer tijd over in de ochtend. Perfect om deze tijd dus even in een gezond en voedzaam ontbijtje te stoppen. Gezond eten is juist nu heel belangrijk, omdat dit kan bepalen hoe jij je voelt. Door gezond te eten ben je een stuk energieker. Wat extra fruit en een goede lunch tussen het werken door zijn dus niet overbodig.

Zorg elke dag voor minimaal een halfuur beweging. Het liefst buiten, zodat je ook even een andere opgeving om je heen hebt. 

Fysiek contact op afstand

Hoewel we onze fysieke contacten beperkt houden, is er op veilige afstand nog genoeg mogelijk. Maak gewoon eens een praatje met je buurman of buurvrouw wanneer je het afval weggooit. Al is het maar even kort, het is toch fijn om even écht contact met iemand te hebben. 

Hulp

Wees niet bang om naar anderen uit te spreken dat je je alleen voelt. Je bent echt niet de enige. Daarnaast zijn er in Nederland allerlei instanties waar je terecht kan. Zo is er de Luisterlijn, een telefoonnummer dat je kan bellen voor een vertrouwelijk gesprek. Er zijn verschillende instanties waarmee je een maatje of buddy kunt zoeken. Op Facebook zien er verschillende gesloten groepen voor mensen die eenzaam zijn en contact zoeken. Ga ook eens op zoek wat in jouw buurt wordt gedaan tegen eenzaamheid. 

Beeld: iStock

Lees ook: Help! Ik kan niet alleen zijn