Seks & relaties / Seks
Seks

Shocking: zo weinig vrouwen krijgen een orgasme tijdens de seks

Hoewel we vaak doen alsof het de normaalste zaak van de wereld is om iedere vrijpartij een hoogtepunt te bereiken, valt dit in de praktijk vies tegen. Er zijn namelijk genoeg vrouwen die slechts zelden of helemaal nooit een orgasme ervaren. En het aantal vrouwen dat hiermee struggelt is choquerend hoog.

orgasme Lees ook: Niet oké: zoveel vrouwen hebben last van pijn tijdens de seks (en hoe dat komt)

Zo weinig vrouwen krijgen een orgasme

Hoewel seks natuurlijk om meer draait dan de eindstreep behalen, zou het toch wel fijn zijn af en toe de finish over te gaan. De laatste jaren zijn er heel wat onderzoeken gedaan naar het vrouwelijk orgasme. En de cijfers, die zijn niet best. De bekende seksuoloog Goedele Liekens deed bijvoorbeeld een onderzoek waaruit bleek dat ruim de helft van de vrouwen zelden of zelfs nooit klaarkomt. En niet alleen bij onze zuiderburen is dit het geval, maar ook in Nederland blijkt dat zo’n, hou je vast, 2 miljoen vrouwen moeite hebben met klaarkomen.

Het krijgen van een orgasme

Maar hoe kan het nou dat er zoveel vrouwen zijn die dit ervaren, terwijl 85% van de mannen bij bijna iedere vrijpartij klaarkomt? Dit ligt aan verschillende factoren. Mannelijke partners weten in veel gevallen nog weinig van het vrouwelijk orgasme. Zo denkt de helft van de mannen dat alleen penetratie de klus wel klaart. Zo makkelijk werkt dat helaas niet. Maar het probleem ligt ook vaak bij het individu zelf. Er zijn enorm veel factoren die kunnen zorgen dat je niet of zelden klaarkomt. Zo blijkt uit het onderzoek van Goedele namelijk ook dat ruim 40% van de vrouwen er niet bij is met haar hoofd tijdens de seks. En dit is natuurlijk niet heel bevorderlijk voor de spanning. Ook speelt onzekerheid vaak een rol en zelfs bepaalde medicatie kan invloed hebben op het krijgen van orgasmes.

Wat werkt wel?

Wanneer je dus zelden of nooit klaarkomt is er geen reden om direct in paniek te raken. Je bent echt niet de enige en in veel gevallen is de oorzaak niet lichamelijk. Genoeg om te experimenteren dus. Belangrijk is dat je zelf weet wat je fijn vindt en dit ook bespreekbaar maakt met je bedpartner. De juiste stimulatie en voldoende opwinding is essentieel bij een orgasme. De clitoris speelt vaak een grote rol, maar ga vooral zelf eens op onderzoek uit. Iedere vrouw is anders en zolang je zelf niet weet wat je fijn vindt, zal dit voor je bedpartner ook heel moeilijk zijn.

Boekentips

Kom je ook?

Als je niet of nooit komt, dan is deze orgasmegids van LotteLust en yours truly op je lijf geschreven. Dit praktische boek barst van de nuttige feiten en tips om alleen of met partner toe te werken naar meer en betere orgasmes. Classy en sassy!

Kom als jezelf

In de Nederlandse vertaling van Come as you are vertelt Emily Nagoski hoe je lichaam eigenlijk werkt, en het resultaat zal je verbazen. Iedere vrouw reageert anders op seksuele stimuli. Met dit boek kan iedere vrouw de seksualiteit ontdekken waarmee ze zich comfortabel voelt en zichzelf kan identificeren.

Climax Club

De Climax Club is een visuele handleiding voor sekspret voor iedereen: vrouw, man, hetero, homo, bi... De schrijfster laat allerlei manieren zien - die geen penetratie zijn - om jezelf of met een partner in de watten te leggen.

Beeld: iStock

Lees ook: Nog nooit klaargekomen, en nu?