Nog nooit klaargekomen, met deze tips kom je er wel

Intiem door Laura

Never have I ever... een orgasme gehad. Als dat voor jou geldt, dan kan het voelen alsof je de enige bent. Onderzoek wijst uit dat ongeveer de helft van de vrouwen issues heeft met klaarkomen. Tussen de 10 en 15 procent bereikt zelfs nooit een hoogtepunt. Hoewel dat niet het einde van de wereld hoeft te betekenen, is het begrijpelijk dat je ermee zit. Je wilt natuurlijk ook wel weten what all the fuss is about. Hoe komt het dat je niet kan klaarkomen? En wat doe je eraan?

Lees ook: Erotische podcasts zijn de trend van 2020!

Hoe 'werkt' klaarkomen?

Laten we bij het begin beginnen. Wat is nodig om klaar te kunnen komen? Het is essentieel om opgewonden te zijn, zowel lichamelijk als geestelijk. De eerste stap is zin in seks hebben. Of krijgen. Door aanrakingen van een ander of jezelf, een spannende seksscène bekijken, een opwindend verhaal lezen.

De clitoris is de hoofdrolspeelster van het vrouwelijk orgasme. Ze lijkt klein, maar je ziet slechts het topje van de ijsberg. Bij opwinding zwelt je clitoris op en wordt stijf (dat is niet met het blote oog te zien). Als deze nu direct of indirect (via je vagina) wordt gestimuleerd, bouwt er spanning op en kun je een orgasme krijgen. Makkelijker gezegd dan gedaan, of course. Wist je dat het bij veel vrouwen zo'n twintig minuten duurt voordat ze echt opgewonden zijn? En dat is nog zonder happy end erbij. Bij sommige vrouwen kan het wel een uur duren tot ze hun piek bereiken. Dus heb geduld!

De meeste vrouwen kunnen alleen klaarkomen van directe stimulatie op de clitoris. Met vingers, tong of een speeltje. Penetratie kan wel lekker zijn, maar brengt ze niet 'over het randje'. Geloof dus niet wat je in (porno)films ziet!

via JeJoue on GIPHY

Onderzoek de oorzaak

Wees gerust, de kans is heel klein dat er iets 'mis' met je is. Bij 5 procent van de vrouwen is de oorzaak lichamelijk, het is vooral een psychologische ding dus. Heerst er een taboe op seks in jouw omgeving? Voel je je niet op je gemak bij je partner? Schaam je je voor je seksualiteit? Heb je moeite met iemand vertrouwen? Heb je seksueel misbruik meegemaakt? Heb je pijn bij de seks of andere negatieve ervaringen?

Doe zelf (en eventueel met een psycholoog of seksuoloog) onderzoek naar de mogelijke oorzaak. Vraag jezelf af 'wáárom kan ik niet klaarkomen?' Wees bewust van je gedachtes en het moment waarop het niet lukt. Jut jezelf op, raak je afgeleid, denk je 'het lukt toch niet' en geef je op?

Goed om te weten: Medicatie (ook de pil!) kunnen invloed hebben om je seksdrive en op je orgasmes - raadpleeg de bijsluiter van je medicijn voor meer informatie.

via GIPHY

Experimenteer

Verwacht je dat je niks hoeft te doen en je bedpartner(s) precies weet hoe hij of zij jou moet verwennen? Was het maar zo gemakkelijk. Elke persoon, elke vrouw is weer anders. Je hebt je eigen handleiding. Die kun je samen met iemand ontdekken, maar het is nog beter om ook zelf te experimenteren. Als je alleen bent, kun je je beter focussen op jezelf in plaats van dat je bezig bent met wat de ander vindt en wilt. Probeer diverse posities uit, gebruik je vingers en/of een speeltje, doe het in bed of onder de douche. En bovenal: wees ontspannen en heb geduld.  Oefening baart kunst.

via GIPHY

Communiceer

Maak er een gewoonte van om te communiceren tussen de lakens. Of in ieder geval: over seks te praten. Je partner kan niet in jouw hoofd kijken. Communiceer daarom wat je wel en niet fijn vindt. En houd het positief! Kraak de ander niet af, maar benadruk wat je fijn vindt. Je hoeft niet urenlang te evalueren, je kunt de ander subtiel - verbaal - de goede richting induwen.

via GIPHY

Doe onderzoek naar orgasmes

Na het lezen van dit artikel en het opvolgen van de adviezen, is je orgasmeissue niet ineens opgelost. Duik nog verder in de wondere wereld van het vrouwelijk orgasme en dit fijne leesvoer.

Kom je ook?

Als je niet of nooit komt, dan is deze orgasmegids van LotteLust en yours truly op je lijf geschreven. Dit praktische boek barst van de nuttige feiten en tips om alleen of met partner toe te werken naar meer en betere orgasmes. Classy en sassy!

Kom als jezelf

In de Nederlandse vertaling van Come as you are vertelt Emily Nagoski hoe je lichaam eigenlijk werkt, en het resultaat zal je verbazen. Iedere vrouw reageert anders op seksuele stimuli. Met dit boek kan iedere vrouw de seksualiteit ontdekken waarmee ze zich comfortabel voelt en zichzelf kan identificeren.

Climax Club

De Climax Club is een visuele handleiding voor sekspret voor iedereen: vrouw, man, hetero, homo, bi... De schrijfster laat allerlei manieren zien - die geen penetratie zijn - om jezelf of met een partner te bevredigen.

nog nooit klaargekomen

Lees ook: 5 manieren om je langeafstandsrelatie weer spannend te maken