Spicy, meissie: zo leer je om pittig te eten

Eten door Jeanine

Een lepel sambal, een schepje wasabi: voor sommige mensen kan het eten niet scherp genoeg zijn. Staat jouw mond al in vuur en vlam bij het idee? Best balen, want het kan zó lekker zijn. Let’s spice up your life, want met deze tips kun jij straks ook pittig eten zonder dat er tranen in je ogen springen.

Scherp leren eten

Lees ook: Deze kruiden en specerijen kun je prima gebruiken als zoutvervanger

Vuurtje in je mond

Lopen de zweetstraaltjes over je rug bij een pittige maaltijd? Dan ben je echt niet de enige. De één vindt het heerlijk terwijl de ander er totaal niet tegen kan. Zonde, want een beetje spice voegt juist zoveel zo! Het kunnen eten van pittige gerechten zonder direct in de fik te staan, is een echte blessing. Toch stelt het eigenlijk niet zoveel voor. Of je tegen pittig eten kunt of niet, is namelijk niet genetisch bepaald. Sterker nog: iedereen kan het leren.

via GIPHY

Hoe dan?

Iedereen kan dus leren om scherp te eten. Hoe? Oké, komt ‘ie dan: je moet het gewoon doen. Ja, echt. Zo simpel is het eigenlijk. Het is een kwestie van wennen. In pittig eten zit onder andere het stofje capsaïcine. In eerste instantie krijgen je hersenen het signaal om een pijnprikkel af te geven. Hoe vaker je dit stofje binnenkrijgt, hoe meer je eraan went en hoe minder je de pijnprikkel zult krijgen. Schuift jouw broer of vriendin het zo naar binnen, zonder maar een krimp te geven? Dan is de kans groot dat hij of zij al daar al jarenlang aan gewend is. Door steeds vaker scherpe ingrediënten te gebruiken, zoals rode pepers, wen je steeds meer aan het gevoel. Na verloop van tijd zal ‘water, water, water!’ niet meer je instinctieve reactie zijn. Side note: melk verzacht beter bij (te) pittig eten.

Maak het aangenaam

Dat je er dus even doorheen moet, betekent natuurlijk niet dat dat per se comfortabel is. Bij sommige mensen breekt echt het zweet uit en voelt het alsof hun mond in brand staat. Wil je jezelf trainen om scherp te eten? Dan zijn deze dingen onmisbaar.

1. Eten met zetmeel

Zetmeel  neemt een deel van de capsaïcine in je mond op en vormt een soort muur tussen het stofje en je mond. Of je nu een hap rijst naar binnen werkt, een aardappel of een stuk brood: zorg dat je iets met zetmeel erin naast je bord hebt liggen.

2. Zuivel

Dit is en blijft dé brandblusser. De eiwitten in zuivel maken een einde aan het stofje dat je mond laat branden. Goed excuus om direct een bak ijs naast je maaltijd te zetten.

3.  Alcohol

Het drankje moet wel een flink alcoholpercentage bevatten, maar hé: de volgende keer kun je dus beter een cocktail bestellen als je pittig gaat eten.

4. Honing of suiker

Eigenlijk zijn al deze tips goede excuses voor een zoete versnapering. Door suiker wordt het vuur in je mond wat minder heftig. Leg een lepeltje honing of suiker klaar als je jezelf traint, en in no time kun jij ook pittig eten!

via GIPHY

Lees ook: Vega recept: Gele linzencurry met pompoen, stukjes dés en platbrood