Inspiratie: makkelijke vegan gerechten voor het kerstdiner

Eten door Zita

Tijdens de kerstdagen eten en drinken we tot we een ons wegen. Tijdens het ontbijt, de brunch of het diner komen de lekkerste gerechten voorbij. Toch is het soms moeilijk om weer iets nieuws te verzinnen voor het kerst diner. Ben je op zoek naar inspiratie voor de lekkerste vegan gerechten voor het kerst diner waar je iedereen mee omver blaast? Wij laten je de lekkerste vegan kerstgerechten zien.

Vegan kerstgerechten

Tegenwoordig zijn er ontelbaar veel vegan gerechten die je maakt voor het kerstdiner. Wanneer jij of iemand anders uit de familie vegan is, maak je een vegan gerecht. Je kan ervoor kiezen om dit alleen voor de vegans te maken, maar deze gerechten zijn zó lekker dat iedereen dit wil eten. Als jij dit jaar in de keuken staat, is inspiratie voor een lekker vegan gerecht vast welkom.

1.    Bietencarpaccio met avocadopesto

Als je uitpakt tijdens het kertdiner, ga je al snel voor meerdere gangen. Dit vegan gerecht is perfect als voorgerecht. Het is namelijk de vegan variant van een carpaccio. Simpel, maar heel erg lekker.

Dit heb je nodig:

  • 4 choggia bieten 
  • 50 ml olijfolie
  • 1 eetlepel azijn
  • Avocado pesto
  • 1 eetrijpe avocado
  • 1 teentje knoflook
  • 25 gram pijnboompitten + 60 gram extra ter garnering
  • 3 eetlepels edelgistvlokken
  • Sap van een halve citroen
  • 1,5 eetlepel olijfolie
  • Handje verse basilicum + extra ter garnering
  • Paar snufjes zout

Bereiding:

Schil die bieten en verwijder de kontjes. Snijd de bieten in dunne plakjes, dit doe je het beste met een kaasschaaf of dunschiller. Doe de bieten vervolgens in een kom en breng ze op smaak met olijfolie, azijn en wat snufjes zout. Voor de pesto doe je alle ingrediënten in een maatbeker en pureer je dit met een staafmixer tot een pesto. Proef tussendoor of hij goed op smaak is en voeg eventueel extra citroensap of zout toe. Doe de pesto in een spuitzak en maak toefjes op de bietencarpaccio. Garneer het met pijnboompitten en basilicum

Bron: Zonderzooi

2.    Geroosterde aubergine met sinaasappeldressing

Als je van aubergine houdt, is dit vegan gerecht perfect voor het kerstdiner. Aubergines uit de over zijn erg lekker en smaakvol. De sinaasappeldressing bij dit gerecht zorgt voor een frisse smaak.

Dit heb je nodig:

  • 2 aubergines
  • 5 g verse oregano
  • 120 ml traditionele olijfolie
  • 2 perssinaasappels
  • 2 el kappertjes
  • 10 g verse bieslook
  • 50 g gezouten pecannoten

Bereiding:

Verwarm de over voor op 200°C. Snijd de aubergines in de lengte door de helft. Snijd het vruchtvlees kruislings in, maar beschadig de schil niet. Leg de aubergines in de ovenschaal met hun snijkant naar boven. Besprooi met een beetje zout en besprenkel met olijfolie. Duw ook de blaadjes oregano in het vruchtvlees. Bak ze in 45 minuten gaar. Voor de dressing pers je de sinaasappels uit en kook je het sap in een steelpan. Meng het sap daarna met de olie en kappertjes. Breng op smaak met peper en zout en laat afkoelen. Garneer de aubergines met fijngesneden bieslook en gehakte pecannoten.

Bron: Allerhande

3.    Vegan kaneelijs met gegrilde perzik

Bij een kerstdiner hoort ook een lekker nagerecht. Dit vegan nagerecht past perfect bij de kerst en dus zeker de moeite waard om uit te proberen deze kerst. De kaneel zorgt namelijk voor een écht kerstgevoel. Pluspunt: je maakt dit nagerecht zonder ijsmachine.

Dit heb je nodig:

  • 800 ml romige kokosmelk (met ongeveer 18% vet)
  • 4 el kaneelpoeder
  • 140 gr suiker
  • twee perzikpartjes per persoon (vers of uit blik)
  • ongeveer 7 gr gerookte amandelen per persoon

Bereiding:

Verwarm de helft van de kokosmelk, voeg de suiker toe en roer regelmatig. Wanneer de suiker is opgelost, haal je het van het vuur. Doe vervolgens het kokosmelkmengel samen met de rest van de kokosmelk in een kom en roer dit goed door. Doe door een zeef de kaneel erbij. Stop het mengsel daarna in een lange bak of ovenschaal met een deksel of folie erover. Dit moet vervolgens 5-7 uur in de vriezer. Doe het alleen niet in de nacht, want je moet het om de 3 uur even omroeren om kristallen te voorkomen. Vlak voor je het ijs serveert, gril je de perzik partjes en hak je de amandelen fijn. Schep een bolletje ijs op het bord samen met de perzik en de amandelen.

Bron: De Vegan Fijnproever