Zo veel kaas zou je dagelijks moeten eten

Eten door Sarah

Gesmolten, geraspt of in plakjes op brood: als je van kaas houdt kan je er op elke mogelijke manier van genieten. Ben jij een echte kaasfanaat? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Het schijnt namelijk goed voor je hart te kunnen zijn!

Kaas Istock

Lees ook: Zo bouw je de lekkerste kaasplank

Goed voor het hart

Uit onderzoek blijkt namelijk dat kaas niet slecht is voor het hart. Integendeel: dagelijkse inname van een bepaalde hoeveelheid kaas zou zelfs de kans op hart-en vaatziekten kunnen verlagen. Hoeveel je dan zou moeten eten? Onderzoekers raden aan om rond de 40 gram te eten. Dit staat ongeveer gelijk aan anderhalve tot twee plakken kaas.  

Het onderzoek

De Chinese Soochow universiteit deed onderzoek naar de relatie van het eten van kaas en hartproblemen. Wat bleek? Een dagelijkse inname van 40 gram kaas zorgde ervoor dat de kans op een hartaanval met zo'n 14% afnam. Dus sla die Goudse kaas, mozzarella en cottage cheese maar in.

De wetenschap erachter

Het zit zo: kaas bevat behalve verzadigde vetten ook gunstige voedingssoffen zoals calcium. Zo wordt de consumptie van calcium in verband gebracht met een lager risico van hart-en vaatziekten. Daarnaast zit er een bepaald vetzuur in kaas, CLA, dat aderverkalking remt en zorgt voor een lager gehalte aan ontstekingsbevorderende processen. Deze twee dingen kunnen er dus voor zorgen dat het risico op hart-en vaatziekten verlaagd kunnen worden - gewoon door elke dag wat kaas te veroberen.  

Balans

Ook bij het eten van je geliefde zuivelproduct is balans key. Hoewel een dagelijks gemiddelde van 40 gram wordt aangeraden, wordt ook geadviseerd om hier niet elke dag ruimschoots overheen te gaan en gebalanceerd te genieten van jouw dagelijkse stukje kaas.

via GIPHY

 

Lees ook: S.O.S.: Hoe ga je om met iemand die niet van kaas houdt?

 

Bron: fem-fem & diëtistenpraktijk Zeist