Zo bouw je de lekkerste kaasplank

Eten door Jeanine

Camembert, brie, feta, Roquefort, Emmentaler: de lijst met kazen is eindeloos. Loopt het water je al in je mond als je denkt aan een heerlijke, creamy Castello of ga je liever voor een sterke Gorgonzola? Trommel je mede-kaaskoppen op, want met deze 6 tips wordt jouw kaasplank een hit!

kaasplankje

Lees ook: 5 lekkere variaties op de klassieke nacho's

Gouden tips

Trek jij na het avondeten direct je hele kaasvoorraad uit de koelkast? Snappen we, want een avondje netflixen met kaas is nou eenmaal heel lekker. Normaal gesproken zou je het liefst met iemand delen, maar de lockdown is een goed excuus om in je eentje alles op te eten. Je snapt waarschijnlijk wel dat een échte kaasplank even andere koek – eh, kaas – is. Als je altijd dacht dat je alleen maar een paar lekkere kazen en olijven nodig had, dan kun je deze tips goed gebruiken!

1. Kaassoort

De key van een knaller kaasplank is door juist niet te veel kazen bij elkaar te doen. Lastig, we weten het, maar anders wordt het een overkill. Romige, harde, blauwader, rode korst- en witte korstkazen: als je van iedere soort een op tafel zet, heb je de perfecte balans. Wat dacht je bijvoorbeeld van Boursin, Manchego, pittige brie, Gorgonzola en Taleggio?

2. Lekkernij voor erbij: zoet

Bij een kaasplank draait het niet alleen om de kaas, maar juist om wat je erbij legt. Op de meeste Pinterest-foto’s zie vooral een hele tros druiven met een bakje noten ernaast. Een goede start, maar probeer ook eens ander fruit. Stukjes meloen, gedroogde abrikoos, aardbei of appel zijn heerlijk verfrissend en passen er heel goed bij. Vergeet vooral de honing niet, want die is echt onmisbaar bij kaas.

3. Lekkernij voor erbij: hartig

Jawel, ze staan ertussen! Olijven zijn dé musthave voor een kaasplank. Een beetje variatie is wel zo lekker, dus zet er ook een schaaltje met hazel-, pecan- en walnoten bij. Snijd een paar zongedroogde tomaten doormidden, steek een mesje in een pot mosterd en je bent er al bijna!

 

4. Crackers

Je kunt natuurlijk een stuk kaas afsnijden en zo opeten, maar het is wel zo smakelijk als je iets hebt om het op te doen. Kies voor zowel naturel als met een smaakje, zoals zeezout of oregano. Rozemarijn kan ook heel lekker zijn, maar zorg in ieder geval voor een paar crackers waar alle kazen goed bij smaken. Ligt er roomkaas op je plank? Haal dan zeker een stuk stokbrood in huis.

5. Vlees

Een harde worst of plakjes vlees maken jouw kaasplank helemaal compleet. Veel hoeft het niet te zijn, want anders wordt het een borrelplank. Aan een paar plakjes serranoham, prosciutto of harde worst heb je genoeg voor die zoutige bite.

6. Drank

Als je het echt goed wilt doen, schenk je een stevig glas rode wijn in. Niet zo’n fan? Dan is de keuze voor een donker biertje of glas witte wijn ook helemaal prima.

Opdienen

Ben je ready om je kaasplank in elkaar te knutselen? Haal de kazen een halfuurtje voordat je wilt beginnen uit de koelkast zodat ze op temperatuur kunnen komen. Leg ze op volgorde van sterkte (mild naar pittig) op de plank en maak het mooi op met de crackers, lekkernijen en het vlees. Vergeet niet bij elke kaas een apart mesje neer te leggen; je wilt namelijk echt niet je met je roomkaas-mesje een stuk Gorgonzola afsnijden. Ew.

Et voilá, bon appetit!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Wat eten we vanaaf?! (@watetenwevanaaf) op

Lees ook: Wijn van de Aldi: deze Aldi-wijnen komen het beste uit de test