S.O.S.: Hoe ga je om met iemand die niet van kaas houdt?

Eten door Redactie Ze.nl

Het is moeilijk voor te stellen, maar er bestaan mensen die niet van kaas houden. Mocht jij je in de onfortuinlijke positie bevinden waarin jij een relatie hebt met iemand met deze afwijking, kan dat een schok zijn. Hoe ga je om met iemand die niet van kaas houdt? Bestaan er manieren om een kaashater te saboteren? En… is het uitzicht hopeloos?

Verwerking

Allereerst, spijt het ons te horen dat jij iemand in je naaste omgeving hebt die niet van kaas houdt. Deze mensen zijn namelijk moeilijk te begrijpen en je dient er vaak rekening mee te houden. Een gewone tosti is geen gewone tosti meer, een simpel gerecht als een quiche wordt een hele uitdaging en een kaasplankje met rode wijn - vergeet het maar. Om nog maar te zwijgen over het gebrek aan gezelligheid wanneer jij in je eentje een kaasplankje op moet eten. Een partner die niet van kaas houdt is moeilijker dan je denkt.

Gateway naar kaas

Toch zijn er manieren om de kaasweigerende partner aan het gele goed te krijgen. Te beginnen met smeerkaas. Als de kaashater zegt het jammer te vinden geen kaas te lusten, dan is smeerkaas de ideale gateway naar het echte werk. De structuur is anders en de smaak van smeerkaas is doorgaans een stuk zachter dan reguliere kaas. Verleg elke keer een beetje de kaasgrens. Van smeerkaas naar jonge kaas, van jonge kaas naar jong belegen enzovoorts. Je kunt ook beginnen met Turkse yoghurt, die wat zuurder is dan Griekse yoghurt en hiermee iets meer wegheeft van kaas. Kaaschips zoals Hamkas of Cheetos kunnen ook werken.

Kaaskennismaking

Ook door middel van pizza of andere warme gerechten kan er op een kaashatervriendelijke manier kennisgemaakt worden met kaas. De smaak van gesmolten kaas is wellicht beter te verdragen dan de smaak van harde kaas. Geeft de kaashater aan dat het mentaal is? Dat het idee van kaas hem of haar niet aanstaat? Plan een tripje in naar een kaasboerderij om te zien hoe kaas wordt gemaakt: wellicht wordt zijn of haar beeld wat bijgesteld.

Surrogaatkaas

Mocht er echt geen beginnen aan zijn en is je partner onwelwillend mee te werken aan het kaas-stappenprogramma, dan zul je er het beste van moeten maken. Het is normaal dat deze nieuwe situatie gepaard gaat met rouw: samen een kaasplankje bestellen na het dineren zit er immers niet meer in. Zorg daarom dat je altijd kaasvervangers in huis hebt. Denk aan: augurken, Amsterdamse uitjes, een lekker worstje of stokbrood met smeersels. Het gezelligheidsgevoel zal nooit helemaal te evenaren zijn zonder kaas, maar dit komt het dichtst in de buurt.

Lees ook: O-keeee.... deze voorwerpen kwamen ooit vast te zitten in een anus