De wetenschap zegt het: koffie is gezond

Eten door Chloe

We beginnen onze dag natuurlijk het liefst met een kop koffie. Deze dagelijkse boost is bijna onmisbaar geworden in onze ochtendroutine. Hoewel je koffie misschien niet zo snel als gezond drankje zou zien, heeft koffie toch wat gezondheidsvoordelen. Een goed excuus dus voor een extra bakje troost in de ochtend.

Lees ook: Waarom je 's ochtends liever niet twee kopjes koffie achter elkaar drinkt

Doe mij maar zwart

Als jij iedere ochtend een cappuccino of een latte macchiato naar binnen werkt met een flinke scheut suiker dan snap je zelf ook wel dat je kopje koffie niet je gezondste drankje van de dag is. Maar koffie zelf kan zelfs goed zijn voor je gezondheid. Dan natuurlijk wel zwart, en dus zonder melk of suiker.

Verlaagde kans op hart- en vaatziekten

Meerdere studies tonen aan dat het drinken van drie tot vijf kopjes koffie per dag de kans op hart- en vaatziekten kan verlagen. Dit komt omdat koffie je aderen als het ware schoon houdt. Te veel koffie kan juist voor het tegenovergestelde effect leiden, maar te veel van iets is natuurlijk nooit goed.

Verlaagde kans op Alzheimer

Uit onderzoek uit de jaren 90 is gebleken dat het drinken van koffie kan zorgen voor een verlaagde kans op Alzheimer. Koffie kan er zelfs voor zorgen dat je dingen beter gaat onthouden en je geheugen dus groeit. Ideaal als jij iemand bent die altijd alles vergeet.

Verlaagde kans op kanker

Naast de ziekte van Alzheimer, kan koffie zelfs een ziekte als kanker kunnen afremmen. Dit komt omdat koffie het insulinepeil in je lichaam verlaagt. Daardoor kunnen gezwellen als tumoren minder goed groeien en verlaagt dit dus de kans op bepaalde vormen van kanker. Koffie kan dus een echte lifesaver zijn.

Verlaagde kans op diabetes

Vier kopjes koffie per dag en dat zorgt al voor een lagere kans op diabetes type 2. Dit komt door een samenhang van verschillende effecten die koffie op je lichaam heeft, zoals de hogere productie van insuline.

Verlaagde kans op depressie

Niet alleen de kans op fysieke ziektes kan verminderd worden door koffie, maar koffie kan ook mentale ziektes tegengaan. Uit onderzoek van de Universiteit van Harvard is gebleken dat 20% van de proefpersonen een lagere kans hadden op depressie. Ook is uit onderzoek van JAMA Internal Medicine gebleken dat mensen die meer dan vier kopjes koffie per dag dronken, een maar liefst 53% lagere kans hebben om zelfmoord te plegen wegens depressie.

Dus, je weet wat je te doen staat.

via GIPHY

Lees ook: Drink jij wel eerlijke koffie?