Drink jij wel eerlijke koffie?

Eten door Commerciële Redactie Ze.nl

Doorgewinterde liefhebbers van het zwarte goud overleven een werkdag niet zonder een bakkie pleur. Het liefst twee... of drie... of vier! Maar weet je eigenlijk wel waar de koffie die jij op werk drinkt vandaan komt? Weet je welk merk het is en of het 'eerlijke' koffie is? Nee, toch? Wees gerust, je bent niet de enige. Maar liefst 78% van de mensen weet niet wat voor koffie hij tijdens werk achterover giet.

kopje koffie

Miljoenen kopjes per dag

Fun facts: per dag drinken wij Nederlanders miljoenen kopjes koffie. Wist je ook dan 80 procent van alle koffie wordt verbouwd door kleine boeren. Toch worden ze niet rijk van. Sterker nog: de lonen voor koffieboeren zijn vaak oneerlijk. De macht in de koffieketen ligt namelijk bij de grote handelaren. Zij bepalen de prijs. Aan jou, als koffieliefhebber, de schone taak om er iets aan te doen. Het is simpeler dan je denkt en nee, je hoeft ook geen klauwen met geld aan koffie uit te geven. 

De beste tip voor eerlijke koffie voor thuis en op het werk: koop en drink Fairtrade. merken met dit keurmerk stellen harde eisen aan handelaren en zorgen ervoor dat koffieboeren een eerlijker loon krijgen. Waar vind je Fairtrade koffie? Bij meer plekken dan je denkt. Denk aan supermarkten als Albert Heijn, Aldi, Coop, Deen of Lidl en merken als Dunkin' Donuts, Fairtrade Original, Mama Nature, Simon Levelt en Starbucks.  

Dus begin je dag met een goed geweten en kies voor Fairtrade koffie.

via GIPHY

Lees ook: Dit zijn de beste kattencafés van Nederland