Blauwe tanden door rode wijn? Zo voorkom je het!

Eten door Valérie

Heerlijk is het! Een glas rode wijn bij het eten. Wanneer je na het eten dan in de spiegel kijkt, schrik je je kapot: je tanden zijn hartstikke blauw door de rode wijn! De verkleuring van je tanden komt door de stof tannine in de wijn. Deze stof zit in druiven, waardoor rode wijn ook een rode kleur krijgt. Met deze tips & trics kun je blauwe tanden door rode wijn voorkomen.

 

Lees ook: Waarom je de hik krijgt van alcohol (en zo kom je ervanaf)

Wegvegen

Even snel je tanden schrobben met een servetje of een stuk keukenrol doet vaak al wonderen tegen de blauwe aanslag van rode wijn op je tanden.  

Water drinken

Water bij de wijn doen heeft nog nooit iemand kwaad gedaan. Je spoelt met water de tannine van je tanden af, waardoor jouw ‘tandpasta smile’ weer tevoorschijn komt. Het is sowieso handig om veel water te drinken bij een alcoholische versnapering zoals wijn. Water drinken helpt tegen de mogelijke kater die je te wachten staat.

Kaas eten

De combinatie kaas en (rode) wijn: daar wordt iedereen toch intens gelukkig van? Naast de heerlijke smaken die je proeft, is het eten van harde kaas vóór het drinken van rode wijn ook nog eens gunstig. Harde kazen zitten namelijk boordevol calcium. Calcium voorziet je tanden van een natuurlijke beschermlaag. Hierdoor kunnen de tannines in de wijn zich minder goed hechten en zo voorkom je een blauwe aanslag op je tanden! 

Groenten eten

Op bepaalde groenten met veel vezels moet je veel kauwen. Door het kauwen creeer je meer speeksel in je mond en dat haalt de blauwe aanslag van rode wijn van je tanden. ‘Kauw stimulerende’ groenten met veel vezels zijn onder andere: broccoli, bloemkool en spinazie. 

Tanden poetsen

Wist je dat de tannines in wijn zich niet direct hechten aan je tanden, maar aan tandplak? Tegen de tijd dat het wine o’clock is, heb je er waarschijnlijk al een hele dag opzitten. Op je tanden zit dan al een laagje tandplak dat je de hele dag hebt opgebouwd. Hoe minder tandplak = hoe minder kans op blauwe tanden. Daarom is het verstandig om je tanden voor het drinken van rode wijn te poetsen om de tandplak laag te verwijderen. Het is niet verstandig om direct na het tandenpoetsen een glas rode wijn achterover te slaan. Van het zuur in wijn wordt je tandglazuur namelijk extra gevoelig. 

Lipgloss opdoen

Heb je naast blauwe tanden tot overmaat van ramp ook nog blauw-paarse lippen gekregen van de rode wijn? Met een mooie kleur lipgloss of lippenstift bedek je je lippen tegen een paarse mond. 

Lees ook: Honger of dorst? Zó herken je het verschil