Honger of dorst? Zó herken je het verschil

Eten door Valérie

Genoeg eten en drinken. Dat moet altijd volgens voedingsexperts, maar vooral tijdens de warme zomerperiode is het ontzettend belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Gebeurt dit niet? Dan geeft je lichaam signalen zoals een rommelende maag en hoofdpijn. Wat betekenen deze signalen precies? Heb je nu écht honger of gewoon dorst? 

honger of dorst

Lees ook: Raar maar waar: dit is waarom je je komkommer moet pletten voordat je 'm eet

Een hongergevoel, of toch dorst?

Bij het gevoel van een lege of rommelende maag denken we vaak meteen dat we honger hebben. Soms is dat onterecht, want honger- en dorstprikkels zijn bijna identiek. Het is vaak lastig om te onderscheiden waar je lichaam behoefte aan heeft. Daar helpen we je een handje bij.

Hersenspinsels over honger en dorst 

Tijd om je hersenen eens te kraken en te onderzoeken waar die honger- en dorstprikkels precies vandaan komen. Signalen zoals een rommelende maag worden namelijk verstuurd door je hersenen, in de hypothalamus. Dit is het hersengebied dat de basisbehoeften aanstuurt. Dit zijn onder andere eten, drinken en slapen. 

Bij honger of dorst zal je bloedsuikergehalte dalen. Bij een bepaald punt wordt er een signaal gestuurd naar je hypothalamus dat je bloedsuiker weer verhoogd moet worden. Je hypothalamus stuurt daarom prikkels naar je lichaam om hormonen vrij te laten komen. Deze hormonen zorgen ervoor dat je een hongerseintje krijgt en een hongergevoel ervaart. 

De hypothalamus is alleen niet altijd duidelijk in het versturen van honger of dorst signalen. Het honger-seintje kan namelijk ook betekenen dat je lichaam vocht nodig heeft.

Honger of dorst: check je symptomen 

Of je hypothalamus signaleert dat je honger of dorst hebt, kun je zelf checken. Beantwoord de volgende vragen:

  • Heb ik een droge mond?
  • Heb ik een droge keel?
  • Heb ik het afgelopen uur wat gedronken?
  • Is mijn urine (donker)geel van kleur?
  • Heb ik hoofdpijn?
  • Heb ik een vezelrijke maaltijd gegeten vandaag?

Als je één of meerdere van deze vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, dan heb je waarschijnlijk dorst. Drink twee glazen water en check na een halfuurtje of je nog steeds hetzelfde gevoel in je buik hebt. Is het gevoel weg? Dan was het dorst. Als het gevoel er nog steeds is, is het tijd om wat te eten. 

via GIPHY

Lees ook: Lactose-intolerant? Deze kazen kun je wél eten