Hold up: blijkbaar hoor je avocado's te wassen

Eten door Laura

Het groene goud. Welke millenial is er niet volwassen mee geworden? Wij kunnen in ieder geval niet zonder onze dagelijkse portie avocado. Daarom kwam het als een shock toen we lazen dat je de schil eigenlijk hoort te wassen(!).

avocado wassen

Lees ook: Hoeveel avocado's mag je maximaal eten per week?

Waarom een avocado wassen

Het avocadoritueel gaat als volgt: je pakt je nauwkeurig uitgekozen avo op, zet in de lengte een mes, draait de vrucht (ja-ha, geen groente!) rond en wacht vol spanning af... is de binnenkant zo perfect groen als je hoopte? Volgens de Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit (FDA) doe je er goed aan om je avocado vóór het snijden te wassen. Waarom? De bacteriën op de schil zouden tijdens het snijden in het vruchtvlees terecht kunnen komen. 

Bacterie Listeria

Wacht eens even, dat moet toch ook niet bij anderen vruchten en groenten? Nou, de FDA heeft op 17 procent van avocado's de schadelijke bacterie listeria gevonden. Deze kan een voedselinfectie veroorzaken. Vooral zwangere vrouwen moeten oppassen, in sommige gevallen kan deze bacterie leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Ook ouderen en verzwakt afweersysteem lopen een hoger risico.

Raak vooral niet in paniek, want de kans dat het vruchtvlees besmet raakt is slechts 0,24 procent. Je kunt dus het zekere voor het onzekere nemen of blijven leven op het randje. 

Lees ook: 15 x inspiratie voor avocado op brood