Lactose-intolerant? Deze kazen kun je wél eten

Eten door Sandra E

Dus, jij bent een cheese-lover mét een lactose-intolerantie. Helaaspindakaas (haha), geen kaasje komt er meer bij jou naar binnen. Door je intolerantie heb jij het gele goud uit je dieet geschrapt… Maar is dat wel nodig?

Lactose-intolerant? Deze kazen kun je wél eten

Lees ook: VIDEO: Waarom je NOOIT je rauwe kip af moet spoelen met water

Wij hebben goed nieuws! In tegenstelling tot wat je misschien denkt, kun wel kaas eten als je lactose-intolerant bent. Niet allemaal, maar er is een kleine selectie die jou geen problemen bezorgen. Waarschijnlijk maken wij jou als cheese-lover heel blij met de volgende tip en pik jij de juiste kaas uit het koelschap.

Hoe ouder de kaas, hoe minder lactose

Wist je dat: hoe langer de kaas heeft gerijpt, hoe groter de kans dat je de kaas kunt eten als je lactose-intolerant bent. Het toegevoegde zuursel eet namelijk langzaamaan de lactose op.

Oude, harde kazen zijn dus de beste keuze. Denk bijvoorbeeld aan belegen Goudse kaas, Parmezaan, Zwitserse kaas, blauwe kaas, gerijpte cheddar, Gorgonzola en Pecforino. Jippie! Jonge kazen zoals feta hebben dus een behoorlijke hoeveelheid lactose.

Bekijk altijd het etiket

Om te weten hoeveel lactose er in een bepaalde kaas zit, kijk je op de verpakking naar de hoeveelheid suikers en koolhydraten. Jonge kazen bevatten tot 6 gram suiker per 100 gram kaas. De oudere kazen is het aantal suikers meestal minder dan 0,5 gram. Sommige etiketten geven zelfs aan dat de kaas 0,0 suiker bevat. Dan is de hoeveelheid lactose verwaarloosbaar. Let op het volgende: 0 koolhydraten en 0 suikers moet er op het etiket staan. 

Blijf opletten

Soms blijft er nog wel een klein beetje lactose over en kun je een klein beetje hoeveelheid lactose per dag verdragen. Ben je extreem intolerant, dan kun je het beste je arts raadplegen. 

Lees ook: S.O.S.: Hoe ga je om met iemand die niet van kaas houdt?