Ui snijden zonder tranen? Het kan met dit mégasimpele trucje

Eten door Laura

Laat je het snijden van een ui het liefst ook over aan iemand anders, omdat je het niet drooghoudt? Vervelend die tranen, maar je kunt het gelukkig gemakkelijk voorkomen. Met een simpel trucje heb je gelijk geen last meer van huilen tijdens het ui snijden.

Lees ook: Hotspot-tip: Dit Amsterdamse restaurant serveert alleen nacho's en cocktails

Waarom huilen tijdens ui snijden?

Allereerst is het handig om te weten waarom onze ogen eigenlijk tranen van het snijden van een ui. Wanneer je een ui snijdt, maak je de cellen los en komt er lucht vrij. Hierdoor komen het enzym allinase en een zwavelhoudende stof vrij. Het enzym reageert met de zwavelstof en er ontstaat een zuur die wordt omgezet in een gas, genaamd synpropaanthial-S-oxide. Van dit gas gaan je ogen tranen en branden.

ui snijden zonder tranen

Bron: Giphy

Beste trucje voor ui snijden zonder tranen

Er zijn tientallen trucjes te vinden om de tranen bij het uit snijden te vermijden, maar dit is echt de beste. Hier komt-ie…

Om een ui te kunnen snijden zonder te huilen, haal je eerst het buitenste laagje eraf en houd je de ui enkele seconden onder de stromende, koude kraan. Dan kun je gaan snijden. Het water voorkomt dat de gasdamp je ogen bereikt. Zo simpel is het. Je hebt geen duikbril meer nodig!

ui snijden zonder tranen

Bron: Giphy

Lees ook: Yes, please! Met dit apparaat maak je thuis zelf kroketten