Lifestyle / Eten
Eten

5 lekkere variaties op de klassieke nacho's

Als voorgerecht, hoofdgerecht of borrel: nacho's zijn enorm veelzijdig. Het klassieke recept bestaat uit tortilla chips, salsa, gehakt, guacemole en kaas. Maar het aanbod is eindeloos: naast de klassieke Mexicaanse nacho's zijn er namelijk nog veel meer lekkere recepten.

nacho recepten

Lees ook: 5 lekkere en gezonde recepten uit de airfryer

1. Nacho's uit de oven met jalapeño peper

Voor de jalapeño-liefhebbers is dit een echte aanrader. De spicy toevoeging maakt het echt af. Ben je niet zo van de pittige kruiden? Dan kun je de jalapeños natuurlijk weglaten.

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 150 gram tortilla chips
  • 300 gram gehakt
  • Geraspte kaas
  • 1 bosui
  • 1 eetlepel Mexicaanse kruiden
  • 1 paprika
  • 1 tomaat
  • 125 ml zure room
  • 1 blik maïs 
  • 1 jalapeño peper
  • Koriander en/of peterselie

Dit moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak het gehakt rul in een koekenpan. Voeg hier vervolgens de Mexicaanse kruiden aan toe. Snijd de gesneden paprika een paar minuten mee met het gehakt.
  2. Snijd de bosui in ringen en voeg deze samen met de maïs toe aan het gehakt. Snijd tot slot de tomaat in blokjes en voeg ook deze toe aan het mengsel.
  3. Verdeel de helft van het gehaktmengsel over een ovenschaal en leg vervolgens de tortilla chips hierop. Schep nog een beetje gehaktmengsel eroverheen en schep hier vervolgens de zure room overheen. Garneer de schotel met jalapeño pepers en geraspte kaas. Zet de ovenschaal voor 10 minuten in de oven en garneer tot slot met peterselie en/of koriander.

2. Vegetarische nacho's

Voor de vegetariërs onder ons:

Dit heb je nodig (voor 1 portie):

  • 100 gram nacho's
  • 250 gram Vegetarisch gehakt
  • Gehaktkruiden
  • 1 ui
  • 1 tomaat
  • 3 tenen knoflook
  • Guacamole
  • Eventueel geraspte kaas

Dit moet je doen:

  1. Bak het vegetarische gehakt gaar. Snijd ondertussen de knoflook fijn en de tomaat en ui in blokjes. Bak dit kort mee met het gehakt.
  2. Maak zelf je eigen guac of gebruik guacamole uit de supermarkt. Leg de nacho's in een kom en schep hier het gehaktmengsel overheen. Voeg vervolgens wat guacamole toe en zet de rest voor erbij. Strooi eventueel nog wat geraspte kaas over de nacho's en zet ze voor 10 minuten in de oven op 180 graden. Eetsmakelijk!

3. Bonen nacho's

je kunt het gehakt ook vervangen met bonen. Net zo lekker maar vult meer!

Dit heb je nodig (voor 1 portie):

  • 150 gram tortilla chips
  • 3 tomaten
  • 1 ui
  • Zure room
  • Geraspte kaas
  • 1 blikje chilibonen
  • 1 blikje kidneybonen
  • Eventueel 1 rode peper

Dit moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de ui, rode peper en tomaat in blokjes en bak dit even in een koekenpan. Verlaag vervolgens het vuur en voeg de uitgelekte bonen toe. Verwarm het mengsel voor ongeveer 5-10 minuten.
  2. Leg vervolgens de tortilla chips in een ovenschaal en voeg hier vervolgens het bonenmengsel aan toe. Leg hier vervolgens weer wat tortilla chips op en dan weer wat mengsel. Blijf dit herhalen tot het bonenmengsel op is. 
  3. Voeg tot slot op de bovenste laag de zure room en de geraspte kaas toe en zet in de oven voor ongeveer 10 minuten. 

4. Nacho's met pulled chicken

Wie houdt van kip, zult hier heel erg van smullen.

Dit heb je nodig (voor 1 portie):

  • 1 zak tortilla chips
  • BBQ saus
  • 300 gram kipfilet
  • 1 blikje maïs
  • Geraspte kaas

Dit moet je doen:

  1. Breng water aan de kook en kook de kip voor ongeveer 15 minuten. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  2. Pluk de kip uit elkaar zodra deze gaar is en meng dit met de BBQ saus en de maïs. Bedek de ovenschaal met tortilla chips en voeg vervolgens een laag pulled chicken-mengsel toe. Blijf dit herhalen tot de tortilla chips en het kippenmengsel op is. Voeg tot slot de geraspte kaas toe. 

5. Nacho's met tonijn

Een combinatie die je in eerste instantie niet zou verwachten, maar óngelofelijk lekker is!

Dit heb je nodig (voor 1 portie):

  • 1 zak tortilla chips
  • 1 blikje tonijn
  • 1 avocado
  • 1 blikje maïs
  • 1 bosui
  • Geraspte kaas
  • Crème fraîche

Dit moet je doen:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de tonijn, maïs en kaas door elkaar. Maak vervolgens de guacamole van de avocado en de bosui. 
  2. Leg de tortilla chips in de ovenschaal en voeg vervolgens het tonijnmengsel toe. Blijf dit herhalen tot je ongeveer 3 lagen hebt. Voeg tot slot de crème fraîche toe en sprenkel de rest van de geraspte kaas eroverheen. Zet de ovenschaal voor ongeveer 5-10 minuten in de oven. Serveer de guacamole ernaast en je hebt een heerlijke nachoschotel met tonijn!

via GIPHY

Lees ook: Zoveel calorieën zitten er in een gin-tonic