5 lekkere en gezonde recepten uit de airfryer

Eten door Daniëlle

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een airfryer in huis, een keukenapparaat waarbij je je gerecht kan 'frituren' zonder dat er vet aan te pas komt. Ideaal, toch? Naast lekkere frietjes, frikandellen en kroketten kun je in dit apparaat wel degelijk gezonde gerechten bereiden. Ze.nl heeft 5 lekkere gezonde recepten voor in de airfryer verzameld. Eet smakelijk!

airfryer gezonde recepten

Lees ook: De lekkerste kaasfondue maak je zo

1. Gezonde loempia

Ingrediënten (4 stuks):

  • 150 gr worteljulienne
  • 1 prei (in ringen)
  • 200 gr taugé
  • 100 gr ham
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 cm gember (fijngehakt)
  • 1 el sojasaus
  • 2 tl sambal
  • 1 tl vissaus
  • 4 loempiavellen (uit de vriezer)
  • 3 eieren
  • Peper en zout
  • Olijfolie
 

Bereidingswijze:

  1. Kluts de eitjes en voeg hier wat peper en zout aan toe. Bak het mengsel vervolgens in een koekenpan tot een omelet. Snijd dit vervolgens in kleine stukjes.
  2. Bak de ui, knoflook, wortel, prei en taugé aan in een koekenpan met olijfolie en voeg hier ook de sojasaus, vissaus, gember en sambal aan toe. Roer dit goed door elkaar. Snijd vervolgens de ham in blokjes en voeg dit toe aan de gebakken groente. Voeg ook de stukjes ei toe en blijf dit goed door elkaar roeren. 
  3.  Verdeel de vulling over het midden van de loempiavellen en bestrijk de zijkantjes met eigeel, zodat ze goed aan elkaar vast blijven plakken. Vouw de vellen om tot een loempia, let goed op dat het goed blijft zitten zodat de loempiavellen niet loslaten.
  4. Zet de airfryer aan op 180 graden en bak de loempia's voor 8-10 minuten goudbruin. Lekkerrrr!

2. Gezonde frikandel

Je kunt de frikandellen in de supermarkt kopen, maar waarom zou je ze niet zelf maken? En dan wel deze gezonde versie natuurlijk!

Ingrediënten:

  • 500 gram zoete aardappel
  • 500 gram kipgehakt
  • 70 gram boekweitmeel
  • Paprikapoeder
  • Komijn
  • Cayennepeper
  • Koriander
  • Nootmuskaat
  • 1 eetlepel mosterd

Bereidingswijze:

  1. Prak de zoete aardappelen tot een romige puree en meng dit met de 500 gram kipgehakt. Meng dit vervolgens met de boekweitmeel.
  2. Breng de frikandel op smaak met de paprikapoeder, komijn, cayennepeper, koriander, nootmuskaat en een eetlepel mosterd.
  3. Rol van het mengsel frikandellen en laat ze voor een tijdje opstijven in de koelkast. Heb je ze snel nodig? Dan kan je ze ook even snel in de vriezer leggen. 
  4. Bak de frikandellen in de airfryer op 200 graden voor ongeveer 10 minuten. En klaar zijn je gezonde frikandellen! 

3. Gevulde tomaten met spinazie en ham

Ingrediënten:

  • 4 plakken gerookte ham
  • 4 grote tomaten
  • handje spinazie
  • 100 gram Boursin (light)
  • Provençaalse kruiden
  • zout en peper 

Bereidingswijze:

  1. Spoel de tomaten schoon met water en snijd het kapje eraf (bewaar deze!). Lepel de tomaat leeg en zet hem even apart. Hak vervolgens de spinazie en ham in kleine stukjes en bak dit in een airfryer voor 5 minuten op 180 graden. Roer tussendoor een paar keer goed door.
  2. Voeg vervolgens wat peper en zout toe en wat Boursin en meng dit goed door elkaar. Vul de holle tomaten met het mengsel en en leg het kapje weer op de tomaat. 
  3. Bak de tomaten vervolgens voor ongeveer 10 minuten op 180 graden in de oven.

4. Havermouttaartje

Ingrediënten:

  • 1 ei
  • 1/2 appel
  • 70 gram kwark
  • 50 gram havermout
  • 1/2 banaan
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel agavesiroop (eventueel)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Boter om in te vetten 

Bereidingswijze:

  • Pak een klein ovenschaaltje of het bakje voor in de airfryer en vet deze goed in met wat boter. Snijd vervolgens de appel in blokjes en prak de banaan tot een romig mengsel.
  • Meng het bananenmengsel vervolgens met de overige ingrediënten voor het havermouttaartje: de appel, kwark, bakpoeder, kaneel, havermout en eventueel agavesiroop. Houd een paar blokjes appel over om je taartje mee te decoreren. 
  • Verwarm de airfryer op 180 graden en bak het havermouttaartje voor ongeveer 10 minuten. Dat wordt smullen! 

5. Paella

Ingrediënten:

  •  200 g kerstomaatjes
  • 1 rode ui
  • 2 knoflookteentjes
  • 100 g sugarsnaps
  • 2 lente-uitjes
  • 2 kippenbouten
  • 300 g visfilets van inheemse soorten
  • 1 el olie (indien nodig)
  • 0,2 g saffraanpoeder
  • 400 ml gevogeltebouillon
  • 150 g paellarijst
  • 100 g gezeefde tomaten (blik)
  • Zout
  • Cayennepeper
  • 1 tl mild paprikapoeder
  • 100 g diepvrieserwten
  • 1 handvol mosselen (panklaar)
  • 2 biologische limoenen

Bereidingswijze:

  • Was de kerstomaten met water en halveer ze. Pel vervolgens de ui en de knoflookteentjes en snijd het in kleine blokjes. Was de sugarsnaps en snijd ze schuin doormidden. Maak ook de lente-uitjes schoon en snijd het in ringetjes.
  • Maak de kippenbouten schoon en verdeel ze in drie tot vier stukken. Was ook de visfilets en snijd ze in stukjes.
  • Gebruik voor het maken van de paella een vuurvast ovenschaaltje voor in de airfryer en voeg hier wat olijfolie aan toe. Leg het vlees met het vel naar boven in het ovenschaaltje en bak dit op 175 graden voor ongeveer 20 minuten. Houd het vlees in de gaten, het kan zijn dat je het halverwege nog even om moet draaien. Laat het saffraanpoeder oplossen in de bouillon die je warm hebt laten worden en giet dit bij het vlees. Voeg hier ook de rijst, gezeefde tomaten, cayennepeper en paprikapoeder aan toe. Breng eventueel op smaak met zout.
  • Laat dit voor ongeveer 15-20 minuten garen en schep af en toe om zodat het niet aanbrandt. Wanneer de kooktijd om is, is het tijd voor de visfilets, rode ui, knoflook, erwten, sugarsnaps, kerstomaatjes en mosselen. Voeg dit aan de airfryer toe en laat dit nog 7 minuten garen. Let er ook nu op dat het niet aanbrandt. 
  • Serveer de paella op een bord en bestrooi het met de ringen lente-ui. Snijd de limoen in partjes en serveer deze apart of op de paella. Hmmm! 

Lees ook: Zo maak je zelf heerlijke havermelk

 

Gezonde Loempia: Uit Pauline's Keuken
Gezonde Frikandel: Philips
Gevulde Tomaten met Spinazie en Ham: Airfryer Totaal
Havermouttaartje: Leukerecepten
Paella: AD