Leugentje om eigen bestwil? Zo schadelijk is het echt

Psyche & spiritualiteit door Chloe

‘Ik ben al onderweg’ appen, terwijl je je tanden nog staat te poetsen. Of je zegt iemands verhaal enorm interessant te vinden terwijl je eigenlijk bij de tweede zin al was afgehaakt. Leugentjes om bestwil: we doen het allemaal wel eens. Het kan toch geen kwaad? 

leugentje bestwil

Lees ook: Hierover wordt het meest gelogen tijdens een eerste date

Zo vaak liegen we 

Je kan het wel ontkennen, maar ook jij liegt wel eens. Nou zullen het (hopelijk) om kleine leugens gaan, maar je doet het wel. Denk maar eens aan de keren dat iemand vroeg hoe het met je gaat. Waarschijnlijk zei je goed, terwijl je misschien wel een pesthumeur had of je niet lekker in je fel zat. Gemiddeld liegen we zo’n drie keer op een dag. De leeftijd speelt ook een rol. Studenten liegen het meest, en naarmate we ouder worden neemt dit af.

Vertrouwen

Dat we dus allemaal wel eens een ‘onschuldig’ leugentje vertellen is dus niks geks, maar wanneer ga je te ver? Door te liegen, bestaat de kans dat je iemands vertrouwen beschadigt. Wanneer iemand erachter komt dat je hebt gelogen, kan niet alleen het vertrouwen in jou afnemen, maar ook in dat van andere mensen om zich heen. Het ligt er natuurlijk aan wat voor leugen het is. Te laat komen omdat het zogenaamd druk op de weg was, is natuurlijk wel wat anders dan iemand manipuleren met een leugen. Toch verschilt het per persoon hoe ernstig ze een leugen vinden. Wat voor de één een leugentje om bestwil en dus onschuldig is, is voor de ander wel een big deal.

Problemen

Nou is iemand vertellen dat het goed met je gaat terwijl dit eigenlijk niet zo is niet gelijk problematisch, maar ook kleine leugens kunnen tot problemen leiden. Hoe meer je liegt, hoe lager de drempel steeds wordt. Daarbij kunnen kleine leugens soms ook uitgroeien tot iets heel groots. Zo raak je steeds verder verstrikt in je eigen leugens en lijkt het alsof er geen weg terug meer is. Hoe onschuldig sommige leugens ook lijken, eerlijkheid duurt het langst.

Beeld: iStock

Lees ook: Door dit trucje zullen mensen niet meer tegen je liegen