Door dit trucje zullen mensen niet meer tegen je liegen

Psyche & spiritualiteit door Laura

Feit: Iedereen liegt. Jij dus ook. Al is het maar een leugentje om bestwil. "Ik ben er over 5 minuten", "Ik weet niet wie de laatste Tony's reep heeft opgegeten" of "Nee, er is niks". Maar toch vinden we het bloedje irritant wanneer iemand anders niet de waarheid vertelt. Hoe zorg je ervoor dat iemand altijd eerlijk tegen je is? Nou, zo.

liegen

Lees ook: Horoscoop 2.0: Dit vertelt je ascendant over je persoonlijkheid

Mijn ogen zitten hier

Je weet wat ze zeggen: de ogen zijn de spiegels van de ziel. Wil je iemand op een leugen betrappen, let dat goed op de kijkers. Volgens nieuw onderzoek verklein je de kans dat iemand liegt door hem of haar direct aan te blijven kijken. Het zit namelijk zo: wie een leugentje probeert te vertellen, kijkt vaak weg. Door oogcontact te houden, voelt hij of zij zich gedwongen om eerlijk te zijn.

"We kennen allemaal de klassieke signalen van liegen: ogen die heen en weer schieten en een gebrek aan direct oogcontact", vertelt relatie-expert Susan Winter. Deze "micro-gebaren" onthullen dat iemand zich niet op zijn gemak voelt. Mensen kijken weg als ze op het punt staan te liegen, omdat ze zich blootgesteld voelen. 

Wat te doen?

Dus wat doe je nou als je geliefde, vriendin, collega (of wie dan ook) oogcontact vermijdt tijdens een gesprek? Je kunt hem of haar uitmaken voor liegbeest maar er zijn betere oplossingen. "De overduidelijke ongemakkelijkheid van de andere persoon benoemen is beter dan hem of haar beschuldigen", tipt therapeute Shannon Thomas. "Anders kan de ander defensief worden en de schuld op jou afschuiven".

Zeg dus liever iets in de trant van: "Hé, ik zie dat je ongemakkelijk wordt en mij niet direct wil aankijken. Waarom is dat?" Op deze manier kom je oprecht en bezorgd over. Grote kans dat hij of zij schoon schip zal maken. Winning!

Lees ook: Woorden die niet vies zijn, maar wel vies klinken

Bron: EliteDaily