5x slimme manieren om onder werk uit te komen

Werk & studie door Maya Luz

Stel, je hebt echt even geen zin om naar je werk te gaan, maar je hebt niet echt een goede reden om niet te komen, dan heb je een excuus nodig. Wij bij Ze.nl zouden nooit adviseren om te liegen, maar we snappen dat je soms behoefte hebt aan een adempauze. Dit zijn de slimste manieren om onder werk uit te komen.

Lees ook: Ben jij je motivatie voor je werk kwijt? Zo vind je het weer terug

Dingen die je nooit moet doen als je je werk skipt

Wat je excuus ook is, er zijn een aantal dingen die je niet moet doen als je zonder 'goede' reden thuisblijft van werk. Post er bijvoorbeeld niks over op je sociale media. Als je baas het tegenkomt in hun feed, staat er de volgende dag waarschijnlijk een vervelend gesprek op je te wachten. Je collega's kunnen het ook zien, dus je socials stilhouden is waarschijnlijk het verstandigst. Vertel verder ook niks aan je collega's over je excuusje, je weet maar nooit wie er achter je rug om kan gaan klikken. Ga tot slot ook niet naar openbare plekken waar je collega's of je baas je makkelijk tegen kunnen komen. Een terrasje pakken is dus misschien niet zo verstandig. Als je thuisblijft van werk, blijf dan bij voorkeur ook echt thuis.

Iemand in je huis is ziek, en het is besmettelijk

De pandemie ligt natuurlijk al een tijdje achter ons, maar een besmettelijke ziekte oplopen is nog steeds een best goede reden om thuis te blijven van je werk. Want stel je partner, huisgenoot of kind heeft een ziekte die besmettelijk is, dan kun jij natuurlijk niet naar je werk komen. Dan steek je straks nog al je collega's aan! Dat wil je baas natuurlijk niet. Dus dan kan je beter thuisblijven. En wat voor ziekte er precies verspreid wordt in huis hoeven ze dan niet te weten, voor hetzelfde geld is het een verkoudheidje of een hele ernstige vorm van de mannengriep.

Ongeluk

Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Als je last minute besluit om niet te gaan werken, kun je een ongeluk dan mooi als excuus gebruiken. Als je fietsend of lopend naar je werk gaat, kun je bijvoorbeeld zijn aangereden. Je verwondingen moeten dan natuurlijk niet al te erg zijn. Als je dan zonder een schrammetje naar je werk komt, valt dit wel op. Je zou bijvoorbeeld wel een blauwe plek kunnen hebben op een plek die je met kleding aan niet kunt zien. Ga je met de auto naar het werk, dan kun je bijvoorbeeld een whiplash hebben opgelopen tijdens een botsing.

Je bent zelf ziek

Dit is misschien wel de meest voor de hand liggende optie. Maar als je ziek bent, mag een werkgever je niet verplichten om naar werk te komen. Maak het natuurlijk wel een beetje geloofwaardig. Verzin geen heftige ziekte of een infectie. Ga gewoon voor een simpel griepje, dat is vrijwel altijd geloofwaardig.

Er is een noodgeval in de familie

Binnen je familie kan er een hoop gebeuren dat jou van je werk af kan houden. Denk aan iemand die opeens ernstig ziek wordt of het overlijden van een familielid. Deze excuusjes zijn waarschijnlijk het minst ethisch van alle excuusjes op deze lijst. Liegen over het overlijden van een familielid is ook niet erg goed voor je karma, maar soms moet je doen wat je kan. Onthoud alleen wel dat je dit excuus niet kan herhalen. Je oma of opa kan maar één keer overlijden!

Lees ook: 5x tips om je werk niet uit te stellen