Ben jij je motivatie voor je werk kwijt? Zo vind je het weer terug

Werk & studie door Maya Luz

Ga jij de laatste tijd vaak met tegenzin naar je werk? Heb je totaal geen motivatie om je to do lijst af te werken? Dan is je motivatie voor je werk waarschijnlijk even kwijt. Dat is nogal vervelend, want werken moeten we natuurlijk allemaal. Zo vind jij jouw motivatie weer terug.

Lees ook: 5x tips om je werk niet uit te stellen

Stel kleine, haalbare doelen voor jezelf op

Je motivatie kan flink aangetast worden wanneer je werkdruk hoog is. Je hebt bijvoorbeeld veel belangrijke projecten en taken. Het werk stapelt zich op en je ziet door de bomen het bos niet meer. Om jezelf weer kracht te geven om je taken te voltooien, kun je de taken als het ware uit elkaar trekken. Maak van één grote taak, een aantal kleinere taken. Door je taken te verdelen in onderdelen, en hier persoonlijke deadlines voor op te stellen, maak je de taak een stuk minder intimiderend. Na het voltooien van iedere deeltaak kom je weer een stukje dichterbij het voltooien van je grote taak. Hier naartoe werken geeft motivatie.

Neem regelmatig pauze

Een hele dag naar een scherm staren op kantoor of thuis is extreem vermoeiend. Je ogen en je brein raken er nogal door overbelast en daardoor krijg je een negatief gevoel bij je werk. Om dingen als hoofdpijn en droge ogen te voorkomen, moet je om de zoveel tijd even wegkijken van je scherm. Ga eens in het uur even staan, loop een klein rondje, haal koffie. Doe iets waardoor je je ogen even van je scherm kan halen. Door regelmatig adempauzes te nemen, geef je je hoofd ruimte om even bij te komen.

Creëer een rustige werkplek voor jezelf

Een chaotische werkplek zorgt voor chaos in je hoofd. Hierdoor word je ook sneller afgeleid van je werk en heb je minder focus. Neem daarom eens de tijd om je werkplek op te ruimen. Haal alle dingen die geen doel hebben van je bureau af. Het verliezen van motivatie kan komen doordat je overgestimuleerd wordt op de werkvloer, een rommelig bureau kan daar de oorzaak van zijn.

Hou je werk en privéleven gescheiden

Wanneer je werk je privéleven overneemt, heb je eigenlijk nooit vrij. Je bent altijd met je werk bezig en dat is nogal uitputtend. Je motivatie kan hierdoor verloren gaan omdat je geen enkel moment hebt om even voor jezelf iets te doen. Probeer daarom om je werk niet mee te nemen naar huis. In hoeverre dit kan, hangt af van het werk dat je doet. Maar probeer bijvoorbeeld eens na een bepaald tijdstip geen e-mails meer te checken, zet de groepsapp met collega's even op stil en ga even iets doen waar jij blij van wordt. Onthoud: je wordt niet betaald om thuis met werk bezig te zijn, laat het dus niet je privéleven afpakken.

Weet wat jou motiveert

Deze laatste tip is misschien wel de belangrijkste van het hele lijstje. Om je motivatie terug te vinden, heb je zelfkennis nodig. Je moet van jezelf weten wat jouw gewoontes zijn, wat je nodig hebt om goed te werken en wat jouw werkstijl is. Door dit van jezelf te weten kan je erachter komen welke veranderingen je moet maken om productiever te zijn. Deze veranderingen moet jij zelf maken, ze komen er niet vanzelf. Je motivatie terugvinden is een proces, dit gaat met vallen en opstaan. Het zal tijd en moeite kosten, maar achteraf is dit het zeker waard.

Lees ook: De voordelen van thuiswerken