Sophie Kinsella - Mini Shopaholic

Media door Marlies

Hoe komt het dan dat juist zij, naast irritant, ook zo ongeveer de meest gelezen figuur van dit moment is? Sophie Kinsella neemt ons al jaren met heel veel succes mee in het leven van de inmiddels 28-jarige Becky.

Het verhaal
Ze vliegen als zoete broodjes over de toonbank, de Shopaholic-boeken van Sophie Kinsella. Inmiddels is het dé standaard geworden voor een 'goede chicklit' en is er -bijna- geen vrouw in Nederland die Becky nooit heeft gelezen. De Shopaholic-serie vindt zijn oorsprong ergens eind jaren negentig, als Madeleine Wickham Becky Bloomwood verzint. Onder de naam Sophie Kinsella begint ze een zeer succesvolle reeks over de koopzieke jonge Londense vrouw, die in de meest bizarre situaties terechtkomt. Meestal geheel haar eigen schuld, overigens.

Inmiddels is Becky getrouwd met haar grote liefde Luke, een succesvolle zakenman. Ze wonen met hun dochtertje Minnie bij haar ouders, omdat een eigen huis nog even op zich laat wachten. Minnie is twee jaar en heeft hetzelfde sprankelende karakter dat haar moeder pok heeft. Of misschien hetzelfde verwende karakter. Want waar Becky ook met Minnie verschijnt, je kunt erop rekenen dat de hele boel wordt afgebroken. Becky gelooft niet dat haar dochter verkeerd is opgevoed, maar Luke en haar ouders beginnen voorzichtig te twijfelen. Maar dat is niet het enige probleem in dit boek, want op de dag van Minnies doop, stort de hele financiele wereld in elkaar, waardoor iedereen gaat bezuinigen. En bezuinigen is niet een woord dat in het woordenboek van Becky voorkomt.

To know her is to love her
Als je begint te lezen, weet je niet of je Becky leuk vindt of vreselijk. Je gaat het rijtje van jouw vriendinnen af, zit er iemand bij die zichzelf zo in de financiele nesten weet te werken? Bij mij krommen de tenen zodra ik haar eerste wanhopige gedachtengang lees. Gaat ze nu écht weer een vest kopen? En in dit boek is het helemaal erg: Shoppen met een kapitale S. Maar niet voor haarzelf. Want wat je ook kan zeggen van Becky: gierig is ze zeker niet. In dit geval is Minnie de gelukkige.

Maar als ik tien keer het boek heb weggelegd, omdat ik zo veel verspilling niet aan kan, pak ik het voor de laatste keer op. Om het in één keer uit te lezen. Want als je Becky eenmaal kent, moet je haar wel in je hart sluiten. Sophie Kinsella weet als geen ander hoe je de grenzen van het gangbare opzoekt én uitrekt. Want op het moment dat je denkt dat het nu écht gedaan is met de Shopaholic-boeken, dat je ze nooit meer wilt lezen... dan vind je jezelf terug, terwijl je met smart zit te wachten op het volgende deel. Zoals ik nu.

Mini Shopaholic
Sophie Kinsella
ISBN: 9044322761
Prijs: 18,95
Uitgeverij: The House Of Books