Zo stek je jouw planten op de juiste manier

Wonen door Jeanine

Ben jij ook een echte plant mom en wil je je collectie groene baby's uitbreiden? Je hoeft niet langer diep in de buidel te tasten, want met stekjes kom je al een heel eind. Wat is de beste manier om planten te stekken? Dat leggen we je uit.

planten stekken

Lees ook: Beter slapen: 5 tips voor een rustige slaapkamer

Duurzaam en goedkoop

Verpotten, vermeerderen, zaaien, stekken: er zijn allerlei manieren om van je plantbaby’s een hele familie te maken. Dat is een stuk goedkoper, want nieuwe planten kunnen behoorlijk prijzig zijn. Daarnaast is stekken ook nog eens heel duurzaam. Of je nou een plant online koopt of in de winkel, voor de verkoop kwam er sowieso een vorm van transport bij kijken. Planten die je koopt, hebben eerst een tijdje overleefd in een verwarmde kas en zijn daarna naar de winkel gebracht in een busje of een vrachtwagen. Als je zelf nieuw leven haalt uit een plant die je al in huis hebt, bespaar je dat allemaal. Goed voor de portemonnee en goed voor de wereld!

Manieren van stekken

Dacht je dat er één snelle, makkelijke manier was om planten te stekken, dan kom je van een koude kermis thuis. Er zijn namelijk meerdere manieren om je planten te stekken en het ligt aan de plant welke techniek je kunt gebruiken. Wij helpen je een handje op weg met deze drie makkelijke manieren.

Je hebt nodig:

  • Kleine vaas of pot
  • Beetje aarde
  • Scherp mes of scherpe schaar
  • Veel geduld
 

Bladstek

Goede verzorging is belangrijk voor een vetplant, maar de manier waarop je een blad eraf haalt ook. Bij sommige planten – en dan met name vetplanten – kun je het blad gebruiken om te stekken. Snijd voorzichtig een blaadje van de plant af en zorg ervoor dat hij heel blijft. Als er scheurtjes inzitten, moet je een nieuw blad pakken. Doe wat zand in een potje en leg het blad hier bovenop. Droogt het blad iets uit of kun je de nieuwe wortels al zien? Geef je stekje dan een beetje water met een plantenspuit.

Stengelstek

Luchtwortels zijn bruine of groente wortels die uitsteken. Dit is vaak het geval bij een Monstera. Voor de groentjes in plantenverzorging: deze wortels geven de plant extra voeding, hoewel ze niet altijd even mooi zijn. Dat is nu mooi meegenomen, want je kunt ze daardoor makkelijk herkennen. Heb je een stengel met zo’n luchtwortel naast de bladeren? Dan is dat de stengel die je nodig hebt. Snijd de stengel vlak boven het blad door. Zet het stekje en de luchtwortel in een vaasje met water en laat ‘m daar groeien. Zijn de wortels zo’n tien tot twintig meter lang? Dan kun je het stekje in de grond zetten.

Kopstek

Een kopstek spreekt eigenlijk voor zich: het is het topje (de kop) van de plant. Uit de stengel groeien meerdere bladeren. Het punt waar het blad begint, heet een knoop. Snijd het bovenste stuk van de plant schuin af onder zo’n knoop, maar begin niet bij de eerste knoop. Wacht een paar uurtjes tot het afgesneden deel is opgedroogd en zet het daarna in de aarde. Je kunt het kopstekje ook in een vaasje met water zetten tot er wortels groeien.

via GIPHY

Van tijdelijke pot naar permanent huis

Sommige stekjes staan eerst in een vaasje met water voordat ze in de grond worden gezet. Zijn de wortels zo’n vijf tot tien centimeter lang? Dan zijn ze er klaar voor. Kleine disclaimer: het hangt dus wel af van de soort plant en de lengte van de stek. Hoe groter de stek, hoe langer je moet wachten. Lang wachten kan niet zoveel kwaad; de plant zal alleen niet verder groeien.

Geduld

Onthoud dat Rome niet in één dag is gebouwd en hetzelfde geldt voor de wortels van stekjes. In veel gevallen moet je plant from scratch nieuwe wortels groeien en dat kost tijd. Dat is het helemaal waard, want straks staat jouw woon- of slaapkamer vol planten voor noppes.

Lees ook: Je interieur zo onderhoudsvrij mogelijk houden? 4 tips!