Kerst musthave: de Kerstster

Wonen door Karin
Als er één plant is die er tijdens Kerst niet mag ontbreken in je interieur is het de Kerstster. Je kunt natuurlijk één Kerstster ergens op tafel neerzetten, maar met een beetje fantasie kun je je hele interieur er prachtig mee decoreren!
 
Voor veel families is Kerst een periode van tradities. Onderdeel van deze traditie is het kopen van een Kerstster, dé bloeiende plant voor de kerstperiode. Tijdens Kerst zie je regelmatig de Kerstster terug; is het niet in de vensterbank voor het raam in een mooie pot, dan vind je hem wel terug in een mooi kerststuk. Deze populaire huisplanten brengen een beetje kleur in de winterse duisternis! 
 
Gedecoreerde kerstboom
Met een beetje fantasie en creativiteit kan deze plant echt een uniek onderdeel worden van de kerstversiering. Zo kun je bijvoorbeeld rode Kerststerren in de kerstboom hangen! Bovendien past het helemaal in de trend van ?echt?; haal de natuur in huis. Kies bijvoorbeeld voor een echte knallende look voor een witte kerstboom. Opvallen gegarandeerd! 
 
Gedecoreerde kersttafels
Ook de eettafel wordt met Kerst vaak mooi gedecoreerd met kaarsen, speciale servetrollers en kerststukken. Maar ook hierbij past de Kerststerer er perfect tussen. En om dat te zien mocht ik voor een dagje heen en weer naar Londen (zo?n vervelende baan heb ik) hoe je nou de Kerstster in kunt zetten voor een prachtig versierde kersttafel! 
 
Ik kreeg vijf verschillende gedecoreerde tafels te zien, gemaakt door vijf professionele bloemisten. Elke tafel had een ander thema. Omdat er zoveel mooie foto's gemaakt zijn heb ik van alle foto's van de tafels een collage gemaakt!

Twisted Christmas
Deze kersttafel is wel de meest aparte die ik heb gezien. Als je goed kijkt heeft deze ontwerper namelijk een omgekeerde kerstboom op tafel gezet! De kerstboom zit - uiteraard - vol Kerststerren, maar ook vol firecrackers!

Contemporary Christmas
De combinatie wit en rood vind ik persoonlijk erg mooi aan deze tafel. Ook is er gebruik gemaakt van originele items in het grote kerststuk in het midden: als je goed kijkt zie je gloeilampjes aan de takken hangen!

Vintage Christmas
Dit was mijn persoonlijke favoriet, prachtig! De rode kleur van de Kerstster komt supergoed tot haar recht. De tafel is erg vol: er staan kaarsjes, borden, hapjes en natuurlijk Kerststerren op. Ook het kerststuk in het midden is volbehangen met kaarsjes en ballen. Een beetje lastig als je om deze tafel een goed gesprek wilt voeren met die inmense kersttak in het midden, maar ter decoratie is het prachtig!

White Christmas

Wie denkt dat Kerststerren altijd rood zijn heeft het mis! Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals deze crèmewitte plantjes. Een erg mooie tafel, maar mijn persoonlijke voorkeur gaat echt uit naar rood.

Restoration Christmas

Ook hier geen traditionele rode sterren op de tafel maar lichtoranje/nude/lichtroze. Deze tafel heeft een beetje een ouderwets tintje. Mooi, maar niet helemaal mijn smaak.
 
Zelf aan de slag
Nu zul je misschien denken: hoe maak ik in godsnaam zo'n tafel zelf zonder dat het één grote, slordige bende wordt? Eén tip: zorg voor symmetrie. Links een kaars betekent rechts een kaars. Aan de ene kant drie borden, betekent aan de andere kant drie borden. Zo blijft het altijd een mooi geheel zonder dat het rommelig wordt en kun je veel verschillende tierelantijntjes plaatsen op je tafel. Fantaseer er heerlijk op los, gebruik rare items (wat dacht je van die gloeilampen), maar zorg dat de kleuren bij elkaar passen en dat de symmetrie erin blijft.
 

Verzorgingstips
Kerststerren zijn sterk en hebben niet veel verzorging nodig. Toch moeten bij de aankoop en verzorging ervan een paar basisregels worden nageleefd, zodat de planten goed gedijen en zolang mogelijk meegaan.
  • Hoewel de planten kleine veranderingen in temperatuur prima aankunnen, voelen ze zich het meest comfortabel bij een temperatuur tussen de 15°C en 22°C. Direct zonlicht en tocht moeten worden vermeden. 
  • Geef de plant pas water als de aarde bijna droog is en gebruik bij voorkeur lauwwarm water.
  • Geen meststoffen tijdens de bloeitijd: daarna geef je de plant maandelijks een oplossing met voedingsstoffen. 
  • Het volgende jaar krijgt de plant alleen gekleurde dekbladeren, als hij meerdere weken minstens twaalf uur per dag compleet donker staat. Een grote kartonnen doos kan voor de vereiste ?korte dag? zorgen.

Wil je nog meer inspiratietips? Bekijk dan dit filmpje van Lodewijk Hoekstra van Eigen Huis & Tuin!

Welke kersttafel vind jij het mooist gedecoreerd?