Beter slapen: 5 tips voor een rustige slaapkamer

Wonen door Laura

Na een lange dag wil je het liefst uitrusten in een oase van rust. De realiteit is vaak anders. Een overvolle wasmand, kleren over de stoel en een vol nachtkastje maken je slaapkamer al gauw onrustig. Hoewel opruimen misschien wel het laatste is dat je wilt doen voordat je in bed gaat, is het heel bevorderlijk voor je nachtrust. Een chaotische slaapkamer leidt tot een chaostisch hoofd. In een rommelige kamer word je continu eraan herinnert dat je nog moet opruimen. Zo kom je natuurlijk nooit écht tot rust. Wij geven jou 5 tips voor een serene slaapkamer.

Lees ook: Wauw: dit zijn de mooiste kleurencombinaties voor je interieur

Kleur kiezen

Als je je slaapkamer een make-over wil geven, kun je het best beginnen bij de kleuren. Elke kleur wekt een bepaalde emotie op. Ook al vind jij rood nog zó mooi, het is funest voor je nachtrust. Het roept namelijk 'agressie' op. Niet letterlijk natuurlijk. Houd het dus liever bij rode rozen. Wit, grijs, blauw, groen en beige-tinten geven een rustig en vertrouwd gevoel. Houd het bij één of twee kleurtinten, zodat het niet te druk wordt. 

Kleding hoort in de...

...kledingkast! Of in de wasmand. Probeer jezelf aan te leren om elke ochtend of avond je kleding weer op te ruimen. Of het is schoon genoeg voor de kast óf het moet in de wasmand. Berg ook je schoenen op in een (schoenen)kast. Zo raak je ze overigens nooit kwijt. Hoe irritant is het om 's ochtends maar één schoen te kunnen vinden. Opgeruimd staat netjes!

Beddengoed

Je beddengoed is ook een key player als het gaat om een rustgevend interieur. Het bed is een grote blikvanger van je slaapkamer, dus de kleur die je hier kiest is erg bepalend voor de sfeer. Kies voor dekbedovertrekken die bij de rest van de kleuren passen. Ga het liefst voor een effen print. Als je wel een printje wilt, ga dan voor simpele streepjes of stipjes of een zachte kleur.

Denk niet alleen aan het dekbedovertrek, maar ook een wat je nog meer op je bed gooit. Misschien kunnen er wel een paar kussens af. Degene die je niet gebruikt belanden toch vaak op de grond.

Geen prulleria

Een nachtkastje met daarop een lippenbalsem, een paar boeken, opladers, een flesje water... you name it. Gedurende een paar dagen verzamel je al snel veel losse spullen op je oppervlaktes. Zorg dat je alles wat niet decoratief of functioneel is een plekje uit het zicht kan geven. En ach, een rommelig laadje zie je toch niet!

Planten

Natuurlijk kunnen planten niet ontbreken uit je slaapkamer. Niet alleen zuiveren ze de lucht, ook schept hun aanwezigheid een gevoel van ontspanning en een oase van rust.

Lees ook: Zo mooi is een eclectisch interieur: tips en inspiratie