Rachel (47) heeft haar huis al 4 jaar niet schoongemaakt: “Mijn woning is schoner dan die van anderen”

Wonen door Zita

De meeste mensen die een eigen woning hebben, maken hun woning zo nu en dan schoon. De één doet het vaker dan de ander. Waar de één iedere week de stofzuiger en dweil door hun huis haalt, de keukenkastjes boent en het bed verschoont, doet de ander dit éen keer per maand. Bij Rachel ligt dat toch wat anders: zij heeft al vier jaar haar woning niet schoonmaakt. Uhm..

Huis schoonmaken

Rachel ziet eruit als een frisse verschijning en wanneer je snel haar woning inkijkt, heb je er in eerste instantie niks op aan te merken. Toch is schoonmaken niet haar favoriete bezigheid. Sterker nog, Rachel gelooft dat hoe zij het doet, de beste manier is. Rachel heeft al vier jaar haar keuken- en badkamervloer niet schoongemaakt en haar wc-borstel nog nooit vervangen. Ook heeft ze nog nooit haar kussens vervangen en haar dekbed al jaren niet gewassen. Toch is ervan overtuigd dat anderen dit ook niet zouden hoeven.

Andere gewoontes

Dat zij deze dingen niet doet, heeft met verschillende dingen te maken. Als eerst woont Rachel klein en zijn haar schoonmaakspullen ergens verstopt in een berging. “Het kost mij te veel moeite om die de hele tijd achter al die spullen vandaan te halen,” zegt ze. Ook heeft het volgens haar allemaal te maken met goede gewoontes die andere mensen hebben. “Mensen met huisdieren zijn een stuk smeriger dan ik; zij hebben overal haren in hun huis,” zegt Rachel. Ook vertelt ze dat ze altijd haar schoenen uitdoet als ze thuiskomt. “Toch lopen veel mensen met hun vieze schoenen ook binnen. Dan kan je je vloer wel wekelijks dweilen, maar die bacteriën krioelen nog steeds rond.”

Goed immuunsysteem

Rachel is ervan overtuigd dat ze juist hierdoor een goed immuunsysteem heeft. “Ik hoor soms mensen zeggen dat hun hond in de kamer heeft geplast, dat is een stuk viezer dan hoe ik het doe,” zegt Rachel. Toch gaat het niet alleen om bacteriën van dieren of schoenen van buiten, maar ook om stof of voedselresten die op de grond liggen. Het is dus wél heel belangrijk om regelmatig de vloer schoon te maken. Ook gelooft Rachel dat haar huis schoner is dan die van anderen. Daarnaast wast zij ook haar handen niet, zelfs niet als ze in de tuin heeft gewerkt. “Er zit een hoop aarde onder mijn nagels, dus ik zal er vast een hapje van nemen, so what?” zegt ze.

Rachel heeft recentelijk haar vloeren wél schoongemaakt; dat was de eerste keer na vier jaar. De laatste keer was rond de Corona-periode. Rachels moeder is het er niet helemaal mee eens: “Je zou beter moeten weten. Ik maak mijn gootsteen, toilet en vloeren elke dag schoon. Waarom zou je dit maar één keer in de paar jaar doen?” zegt haar moeder.

Duurzame keuzes

Niet alleen denkt Rachel dat ze een goed immuunsysteem heeft, maar ook dat ze door deze keuzes duurzaam bezig is. “Mensen vervangen spullen te snel, gooien snel dingen weg. Dat is slecht voor het milieu.” Ze heeft geen last van bedwantsen of huisstofmijt, dus weigert haar beddengoed te vervangen. Niet alleen wegens het milieu, maar ook voor haar portemonnee. “Bedrijven die beddengoed verkopen, zijn alleen maar uit op winst,” zegt Rachel.

Als Rachel een grotere woning had met meer opbergruimte, waardoor ze beter bij haar spullen kon, zou ze misschien wat vaker de oppervlakten in haar huis schoonmaken. “Voor nu blijft de dweil achter in de kast, waar die hoort.”