Hoe vaak per week moet je stofzuigen?

Vrije tijd door Anjali

Een taak die we het liefst zo lang mogelijk uitstellen: stofzuigen. Maar hoe vaak moeten we het doen om een gezond huis te behouden?

Hoe vaak moeten we stofzuigen?

Om het maar even kort te zeggen: er bestaat geen duidelijke richtlijn over hoe vaak we de stofzuiger moeten pakken. Dat verschilt per huishouden, grootte van het huis, hoeveel mensen er wonen, en hoe vaak je mensen over de vloer krijgt. Over het algemeen zul je ongeveer één keer per week het huis stofvrij moeten maken, maar heb je huisdieren of kinderen? Dan wordt aangeraden dit twee keer per week te doen. Als je gewend bent niet door het huis te lopen met schoenen aan, is eens in de twee weken ook prima, voor de bovenverdieping(en) dan.

Voordelen

Regelmatig de stofzuiger over de vloer halen is niet allen goed voor een schoon huis, maar ook voor een betere gezondheid. Als je last krijgt van hooikoorts of allergisch bent voor huisstofmijt al helemaal. Door te stofzuigen haal je niet alleen kruimels, stof en viezigheid van de vloer af, maar zorg je er ook voor dat dierenharen, stuifmeel van bloemen en stof uit de lucht blijft. Ook zorgt het klusje ervoor dat je minder hoofdpijn krijgt: de muffe geur van stof en viezigheid wordt ook weggezogen, waardoor de lucht weer fris ruikt. Wil je zelfs nóg meer vuil uit de lucht halen? Optioneer dan voor een stofzuiger met HEPA-filter, deze halen zelfs de kleinste stofdeeltjes uit de lucht en blazen schone lucht terug de ruimte in. Daarnaast kan je met deze taak zeggen dat je een goede work-out hebt gedaan: je verbrandt maar liefst 250 calorieën per uur wanneer je stofzuigt.

Goed stofzuigen gaat zo

Nog enkele tips om het beste uit de stofzuigsessie te halen:

  • Opruimen is belangrijk als je overal bij wil komen. Ruim eerst alle grote objecten van de vloer, zodat alle dingen die overblijven door de slang van de stofzuiger passen (als ze weg kunnen tenminste).
  • Ga daarna afstoffen. Al het stof valt op deze manier naar beneden, waardoor de stofzuiger het op kan pakken. Je gaat immers niet de bovenkant van de kast zuigen.
  • Stofzuig kamer voor kamer, niet de eerste helft van de woonkamer en dan de hal.
  • Maak een zigzaggende beweging met de stofzuiger. Zo voorkom je dat je plekken overslaat.
  • Die opzetstukken die erbij komen zijn er met een reden. Gberuik een ander opzetstukje voor hoeken en andere moeilijk bereikbare plekken, zoals plinten en gleuven. Gebruik ook een tapijt-opzetstuk om het vloerkleed beter te kunnen stofzuigen.