Mag jouw kat of hond altijd op bed? Zo vies is dat eigenlijk...

Vrije tijd door Laura

Slaap jij het liefst met je poezenvriend(in) of viervoeter bij je in bed? Dan hebben we goed én slecht nieuws voor je. Eerst het goede nieuws: volgens onderzoek slapen zowel baasje als beest beter als ze samen zijn. Zolang het diertje niet onder de dekens slaapt, hoef je je over je nachtrust geen zorgen te maken. De kattenvrouwtjes van de redactie zijn ook groot fan van snoozen met de poes, maar hoe (on)fris is dat nou eigenlijk?

Mijt in je ogen

Vaak last van geïrriteerde ogen? Dat zou wel eens kunnen komen doordat je fluffy vriend bij je in bed slaapt. Je huisdier draagt mijten bij zich, die leven rond de ogen. Tijdens het slapen kunnen deze gemakkelijk overwandelen naar jouw gezicht. Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van diereneigenaren mijten in hun wenkbrauwen en wimpers heeft. Deze piepkleine beestjes kunnen je droge ogen, wazig zicht, jeuk en uitslag bezorgen.

Kattenpoep op je bed

Zoals je weet, wast je kat zichzelf altijd. Dat ziet er natuurlijk heel cute uit, maar bedenk dat er ook onder de staart wordt gelikt. "Katten kunnen parasieten en bacteriën bij zich dragen. Ze wassen zich de hele dag, ja, maar ook onder hun staart. De bacteriën uit hun ontlasting komen zo op hun vacht terecht, die wij dan weer aaien," legt hoogleraar veterinaire volksgezondheid Frans van Knapen uit in de Volkskrant. Onderzoek wees uit dat bij 60 gezonde katten verschillende, mogelijk ziekmakende, parasieten en bacteriën in hun ontlasting leefden. Niet echt fris om zo'n acht uur bij je in bed te hebben. 

Slaap je het liefst met zoveel mogelijk dieren in bed? Be careful what you wish for, want katten en honden kunnen ook parasieten, vlooien en teken hebben. Deze kunnen tijdens het slapen op je bed en jouw lichaam overlopen. Brrrr.

Extreme gevallen

Ook dierenarts en onderzoeker Paul Overgaauw is niet te spreken over in bed slapen met de hond. "Er zijn gevallen bekend, ook in Nederland, waarbij mensen besmet zijn geraakt met een bacterie. Niet door een bijtwond, maar enkel door in bed te hebben gelegen met een hond."

Hand omhoog als je ook opeens de intense behoefte hebt om het beddengoed te verschonen.

Lees ook: Dit zijn de 10 duurste kattenrassen ter wereld

Dit artikel verscheen eerder op Ze.nl.